Békét kér a Golán-fennsíkért Izrael

Vágólapra másolva!
Izrael felajánlotta a Golán-fennsíkot Szíriának a békéért cserébe. Erről szerdán számoltak be szíriai lapok, és Bassár el-Asszad szíriai elnök is megerősítette egy interjúban. Izrael török közvetítéssel tette az ajánatot, de azt nem tudni, Szíria hogy fogadta. Izrael nem kommentálta a hírt.
Vágólapra másolva!

Bassár el-Aszad szíriai elnök megerősítette egy csütörtöki interjúban, hogy Izrael a török miniszterelnök közvetítésével felajánlotta a Golán-fennsík visszaadását a békéért cserébe. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök egy hete adta át azt az üzenetet, hogy Izrael hajlandó kivonulni a Golán-fennsíkról annak érdekében, hogy békét kössön Szíriával - mondta Aszad a katari al-Vatannak adott interjúban. Az izraeli ajánlatról először a szíriai sajtó számolt be szerdán névtelen forrásokra hivatkozva.

A csütörtöki interjúban - amely teljes egészében vasárnap fog megjelenni - a szíriai elnök elmondta, hogy Törökország 2007 áprilisa óta közvetít Izrael és Szíria között. Aszad szerint most az a legfontosabb, hogy a török közvetítőn keresztül megtalálják azokat a pontokat, amelyekben egyetértés van Szíria és Izrael között. A szíriai elnök legközelebb szombaton Damaszkuszban találkozik a török kormányfővel. A közvetlen szíriai-izraeli tárgyalásokkal kapcsolatban Aszad azt mondta, azokra majd csak az új amerikai elnök beiktatása után kerülhet sor. Izrael ugyan javasolta már a közvetlen tárgyalásokat, de ahhoz szerinte szükség lenne egy "védnökre", amely "sajnos nem lehet más, csak az Egyesült Államok".

Ehud Olmert izraeli kormányfő szóvivője Jeruzsálemben nem akart reagálni a szíriai elnök szavaira. CSak annyit közölt, hogy Izrael békét szeretne, és tárgyalni akar Szíriával. "Tudjuk, hogy Szíria mit vár a tárgyalásoktól, és Szíria is ismeri a mi elvárásainkat."

A Szíria és Izrael között Washington közvetítése alatt folyó béketárgyalások 2000-ben szakadtak meg a Golán-fennsíkkal kapcsolatos nézetkülönbség miatt. Damaszkusz a zsidó állam által 1967-ben elfoglalt fennsík teljes területét visszaköveteli, egészen a zsidó állam fő ivóvízforrásának számító Galileai-tenger (más néven Tiberiás- vagy Kineret-tó) partjáig.