Karbantartás hiánya miatt haltak meg ötvenöten Marokkóban

Vágólapra másolva!
Az elektromos vezetékek karbantartásának hiánya okozta a tüzet a casablacai matracgyárban - közölte vasárnap a helyi polgárvédelmi alakulatok parancsnoka. A balesetben ötvenöt mukás meghalt és tizenketten megsebesültek. A marokkói hatóságok közben letartóztatták az üzem tulajdonosát és annak fiát.
Vágólapra másolva!

A villamos berendezések és vezetékek karbantartásának elmulasztása okozta az 55 ember halálával és tizenkét dolgozó sérülésével járó szombati nagy tűzvészt a marokkói Casablanca matracgyárában - közölte vasárnap a helyi polgárvédelmi alakulatok parancsnoka.

A gyár vezetői zárva tartatták az üzemcsarnok kapuit, és berácsoztatták az ablakokat, hogy megakadályozzák az üzemi lopásokat. Ennek a körülménynek döntő szerepe volt az áldozatok nagy számában, hiszen a dolgozók nem tudtak kijutni az égő ipari épületből. Ráadásul nagyon gyorsan szétterjedt a tűz, mert szabálytalanul tárolták az üzemben az éghető anyagokat. Szinte minden biztonsági előírást figyelmen kívül hagytak a casablancai matracgyárban - mondta a polgárvédelmi illetékes a marokkói Medi1 rádiónak adott nyilatkozatában.

Forrás: MTI

Nem tartották be a tűzvédelmi előírásokat

A tűzoltóknak lyukakat kellett vágniuk a falba, hogy bejussanak az égő üzemcsarnokba, illetve hogy a bennlévők kimenekülhessenek. Három órába tellett, mire lokalizálták a tüzet, és további öt óra kellett a lángok teljes elfojtásához. Még javában folyik az áldozatok azonosítása hozzátartozók és orvosszakértők bevonásával. Nehéz, olykor szinte lehetetlen az összeégett testek felismerése, némelyik esetben még az áldozat nemét sem tudták eddig megállapítani. Az üzem tulajdonosát és annak fiát - a vállalat igazgatóját - vasárnap rendőri felügyelet alá helyezték.