Éhségsztrájk miatt kórházba került Vegyi Ali

Vágólapra másolva!
Éhségsztrájktól meggyengült egészségi állapota miatt kórházba szállították a népirtás vádjával halálra ítélt Vegyi Alit, Szaddám Huszein volt iraki diktátor unokaöccsét és egyben egyik legközelebbi munkatársát - közölte vasárnap egy iraki ügyvéd.
Vágólapra másolva!

Ali Haszan al-Madzsíd fogva tartásának körülményei ellen akart tiltakozni az éhségsztrájkkal, egészségi állapota súlyos - mondta Badi Aref Ezzat, Tárik Aziz volt iraki miniszterelnök-helyettes jogi képviselője.

Vegyi Alit, aki a vegyi fegyverek iránti szenvedélye nyomán kapta gúnynevét, az iraki kurdok ellen az 1980-as években végrehajtott népirtás kitervelése miatt ítélték kötél általi halálra tavaly nyáron. Jelenleg is az amerikai hadsereg börtönében tartják fogva Huszein egykori védelmi miniszterével és egy volt katonai parancsnokkal együtt, akiket szintén a kurd lakosság elleni vérengző hadjáratban betöltött szerepükért ítéltek halálra. Az Egyesült Államok vonakodik átadni Iraknak a három elítéltet a büntetésük végrehajtásával kapcsolatos tisztázatlan jogi kérdésekre hivatkozva.

Az iraki elnöki tanács február végén jóváhagyta a 66 éves Madzsíd kivégzését, és ezzel elhárult az utolsó jogi akadály a halálbüntetés végrehajtása elől.