Strasbourghoz fordulnak a Kolozsvárról kizárt magyar tanárok

Vágólapra másolva!
A strasbourgi emberjogi bírósághoz fordul az a két magyar tanár, akiket a kolozsvári egyetemről távolítottak el 2006-ban. Védelműket Takács Albert volt igazságügyminiszter vállalta.
Vágólapra másolva!

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemről (BBTE) 2006-ban eltávolított Hantz Péter és Kovács Lehel oktató, akiknek jogi képviselője Takács Albert volt magyar igazságügyi és rendészeti miniszter lesz.

Hantz Péter a távirati irodának azt mondta: azért döntöttek úgy, hogy Strasbourgban keresik igazukat, mert Romániában elveszítették az egyetem ellen indított pert. Aláírásgyűjtést kezdeményeznek az 1959-ben a BBTE létrehozásával megszüntetett önálló Bolyai Tudományegyetem újraindítása érdekében.

A két tanárt 2006 decemberében zárták ki az egyetemről felforgatás és románellenes hangulatkeltésre hivatkozva, amiért magyar nyelvű feliratokat helyeztek el az egyetemen. A tanárok az ellen tiltakoztak, hogy a kormányzat ígéretei ellenére máig nem jöttek létre az önálló magyar nyelvű karok, az egyetemen nincsenek magyar nyelvű feliratok, a rektorok arcképcsarnokában pedig nem kaphatnak helyet a magyar rektorok emlékplakettjei.