Halált is árulnak a boszorkányok városában

Vágólapra másolva!
Boszorkányok és ördögűzők hemzsegnek egy kisvárosban a Mexikói-öböl partján. Segítséget ígérnek a szerelmi bánatban szenvedőknek, de szemérmeskedés nélkül vállalnak emberölést is. A vendéglátósok - saját bevallásuk szerint - bombaüzletet csinálnak a lelki nyugalmat kereső turistákból. A helyi katolikus pap szerint azonban az egész nem más, mint egy jól megszervezett átverés.
Vágólapra másolva!

Pentagrammok, megtört szívek, patkók, andráskeresztek és mágikus varázsigék közt virágzik egy alig 35 ezer lakosú mexikói kisváros, Catemaco, a boszorkányok és ördögűzők Mekkája - számol be helyszíni riportjában a The New York Times. A Mexikói-öböl partján fekvő településre elsősorban a megtisztulni vágyók érkeznek nagy számban, és nemcsak Mexikóból.

Sokan jönnek az Egyesült Államok nagyobb városaiban lakó spanyolajkúak közül is, akik a spirituális újjászületés lehetősége miatt keresik fel a város varázslóit. A helyiek elmondása szerint a városban minden év márciusában megrendezik a nemzetközi boszorkánykonferenciát, amelyre világ minden részéről érkeznek résztvevők.

A boszorkányok mindenre ígérnek megoldást, mint mondják, csak a megfelelő eszközöket kell hozzá beszerezni. "Akár embert is tudunk ölni" - állítja Alejandro Gallegos Garcia, az egyik, magát boszorkánymesternek nevező férfi, aki szerint ehhez nincs másra szükség, csak egy fekete ruhába öltöztetett babára, néhány fonálra, egy emberi csontra és egy varangyra.

Garcia elmesélte, hogy ezeket mindössze el kell ásni együtt egy gödörbe, és a célszemély 30 napon belül meghal. "No persze előtte még személyesen kell beszélnem magával az ördöggel, hogy végezzen a kiszemelt emberrel" - tette hozzá. A The New York Times riportere szerint a helyi varázslók olyan könnyedén beszéltek az emberölésről, mintha csak egy autószerelővel tárgyalnának meg egy motorcserét.

Megtört szívek szállodája

Az extrém esetek mellett a legtöbbször megcsalt vagy elhagyott szerelmesek keresik fel Catemaco boszorkányait, akik visszaszereznék, netán megbüntetnék egykori párjukat. Egy 25 éves nő például 22 órát buszozott azért, hogy hűtlen kedvesét - aki az éj leple alatt lépett le egy másik nővel - móresre taníttassa a város legismertebb mágusával, Hector Betaza Dominguezzel, művésznevén "Hollóval". A boszorkánymester szerint a megtört szerelmeseken kívül sokan a lelki megtisztulás miatt keresik fel a várost.

A boszorkányok szerint módszereik egyszerre ötvözik az európai - elsősorban spanyol - és a közép-amerikai indiánok tradícióit, mesterségük pedig apáról fiúra száll. A varázslók számtalan lehetetlen helyzetre ígérnek megoldást. Garcia - állítása szerint - többek között meddőket tesz terhessé, gyógyítja a rákot, és bárkit szerelembe ejt. A mágusok szerint tudásukat az ősi indián rítusokból merítik, amelyeket már a spanyol hódítók megérkezése előtt is alkalmaztak ezen a vidéken.

A különféle szolgáltatásokat az interneten is hirdetik, sok amerikai portál Catemacót spirituális célpontként tarja számon, és a "ha spirituális megtisztulásra van szüksége, látogasson el Catemacóba" mottóval népszerűsítik. A mexikói kisváros boszorkányai egységes tarifával dolgoznak. Egy egyszerű lélektisztítás 10 dollárba (1650 forint) kerül, míg egy ízületi gyulladást 400 dollárért (66 ezer forint) végeznek el.

Forrás: Wikipedia
Nemcsak a látnivalók vonzzák a turistákat

A városban működik egy magát Testvériségnek nevező boszorkánytársaság is, akik elsősorban ördögűzéssel foglalkoznak. A tizenhárom főből álló csoport mágikus erejét még a mexikói állami turisztikai hivatal is elismeréssel ajánlja az idelátogatók számára. A brit The Independent szerint a helyiek egyszerűen csak mesternek szólítják őket, a kocsma- és szállodatulajdonosok pedig - saját bevallásuk szerint - bombaüzletet csinálnak belőlük. A Testvériség egyik tagja a brit lapnak ugyanakkor elmondta: ők őrzik az okkult hagyományokat, és tudásukat szájhagyomány útján adják át a következő generációknak.

Átverik őket

Többeknek szúrja a szemét a catemacói boszorkányok tevékenykedése. A helyi katolikus pap, Tomas Alonso Martinez szerint egyszerű átverésről van szó. "Ez egy nevetséges komédia, amely arra megy ki, hogy minél több pénzt szedjenek ki a hiszékeny, vallásosan túlfűtött és elesett emberekből" - mondta Martinez, aki szerint a legnagyobb probléma éppen az, hogy vannak emberek, akik hisznek ezekben a varázslókban. A katolikus pap úgy véli, itt bárki lehet boszorkány, aki annak nevezi magát.

Martinez elmondta, hogy ezek az úgynevezett boszorkányok nem csinálnak mást, mint minden vallásból átvesznek egy-két elemet, összevegyítik őket és egyfajta misztikus aláfestést kölcsönöznek mindehhez. "Ez a szinkretizmus minden varázslónál megtalálható" - mondta a katolikus pap, aki szerint ezt mi sem példázza jobban, mint a rítusok során használt szentelt víz, keresztény imák vagy szentképek.

A vendégeknek ugyanakkor meggyőződésük, hogy tényleg hatékony a boszorkányok alkalmazta terápia. Egy 34 éves taxis, Santos Luna Cruz - aki a rossz szellemek ellen kért védelmet - a kezelés után elmondta, hogy sokkal jobban érezte magát, miután levették róla a rontást. "A testem valósággal beleremegett, mikor megtisztítottak" - mesélt élményeiről Cruz, aki szerint neki a lelki nyugalom minden pénzt megért.