Felfegyverzett kolostorra csapott le Kína

Vágólapra másolva!
Fegyvereket és robbanóanyagokat is lefoglaltak a kínai hatóságok egy buddhista kolostorban egy tibettel határos tartományban. A hivatalos kínai híradások szerint 26 embert vettek őrizetbe Aba kolostorban, akik a március eleji lhászai zavargásokban is részt vettek. Nepálban a tibeti száműzöttek tüntetését verték szét a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Huszonhat, a közelmúltbeli Kína-ellenes tüntetésekben való részvétellel gyanúsított személyt vettek őrizetbe, továbbá fegyvert, lőszert, robbanóanyagot foglaltak le egy Kína délnyugati részén fekvő kolostorban. Erről az Új-Kína hírügynökség számolt be vasárnap. A rendőrségi rajtaütést a Szecsuán (Sichuan) tartománybeli Aba kolostorban hajtották végre. Az itt élő buddhista szerzetesek a kínai hatóságok szerint részt vettek a március 16-i lhászai zavargásokban. Szecsuán határos Tibettel.

A hivatalos kínai hírügynökség szerint a rendőrök a kolostorban műholdas telefonokat, külföldi televízió-adások vételéhez szükséges dekódereket, számítógépeket, fénymásolókat, illetve a száműzetésben működő tibeti kormány betiltott zászlaját is elkobozták. A tibeti erőszakos cselekményben hivatalos pekingi adatok szerint 19-en haltak meg, a száműzött tibetiek szerint viszont a megtorlásnak legalább 140 halottja volt.

Nepál fővárosában, Katmanduban vasárnap tibeti száműzöttek rohamozták meg a kínai nagykövetség vízumirodáját. A tüntetést, melyben a nepáli hatóságok szerint 200-an vettek részt, szétverték a nepáli rendőrök. Összesen 130 tüntetőt vettek őrizetbe. Az összecsapásban több tiltakozó és rendőr is megsebesült.