Tibet-párti tüntetők szállták meg a nepáli ENSZ-képviseletet

Vágólapra másolva!
Bemásztak a nepáli ENSZ-képviseletre a Tibetért tüntető diákok. Ülősztrájkba kezdtek, és ENSZ-beavatkozást követelnek a kínai tartományban, ahol autonómiát követelő tüntetések torkolltak véres utcai összecsapásokba két hete.
Vágólapra másolva!

Tucatnyi Tibet-párti tüntető mászott át pénteken a nepáli ENSZ-képviselet falán, hogy az ENSZ beavatkozását kérje a himalájai tartományban kitört zavargások után. A hatóságok több száz embert - közöttük szerzeteseket - tartóztattak fel, akik az ENSZ-képviselet felé tartottak. A katmandui ENSZ-épület kertjébe bemászó diákok ülősztrájkba kezdtek, miközben "Szabadságot Tibetnek", illetve "Állítsátok meg a kulturális népirtást Tibetben" feliratú transzparenseket tartottak fel. A fal külső oldalán a rendőrség többtucatnyi tüntetőt vett őrizetbe.

Eközben a tibeti fővárosban még mindig zárva tartanak a kolostorok. "Egyetlen lhászai kolostor sincsen nyitva, nehéz megmondani, mikor nyitják ki újra őket" - közölte a lhászai idegenforgalmi hivatal egyik nevének elhallgatását kérő illetékese. A kolostorokat a hivatalosan 22 halálos áldozatot követelő március 14-i zavargások után zárták be. A szerzetesek március 10., a Kína elleni felkelés 49. évfordulója óta jártak ki a kolostorukból, hogy tüntessenek Lhásza utcáin. A zavargások később a szomszédos, tibetiek által is lakott térségekre is kiterjedtek.

Csütörtökön a lhászai Johang-templom tibeti szerzetesei félbeszakították a templom egyik vezetőjét, aki a tibeti helyzettel kapcsolatos hivatalos álláspontot ismertette az oda látogató újságírók első csoportjával. "Szabadságot akarunk, a dalai lámát akarjuk" - közölték, hazugsággal vádolva a vezetőt. Azt is elmondták, hogy március 11-e óta nem hagyhatják el a kolostort. Ezt egy lhászai kormányilletékes is megerősítette - írta a The Wall Street Journal, amelynek a tudósítója szintén részt vesz a nemzetközi sajtó számára engedélyezett első tibeti látogatáson.