Német nyomda bankóival vásárol szavazókat Mugabe

Vágólapra másolva!
Hetente 170 trillió zimbabwei dollár értékben szállít bankókat egy német cég a Mugabe-rezsimnek. A heti félmillió euróba kerülő pénzből katonái és megbízható hívei hűségét vásárolja meg a március végi választásoktól hatalmát féltő Robert Mugabe. A 100 ezer százalékos inflációval megvert országban kevesen bíznak a szavazás tisztaságában.
Vágólapra másolva!

Egy német társaság nyomja gőzerővel azt a rengeteg pénzt, amellyel Robert Mugabe fenntartja a hatalmát: fizetésemelést ad a katonáknak, hogy őt támogassák, és meggyőzze a szavazókat, hogy rá voksoljanak a március végi választáson. Hatalmas mennyiségű készpénzre van azonban szüksége. A zimbabwei infláció ugyanis meghaladja a 100 ezer százalékot, a legmagasabb címletű - 10 millió zimbabwei dolláros - bankó alig 70 forintot ér a feketepiacon.

A müncheni Giesecke & Devrient (G&D) nevű társaság heti félmillió eurót kap azért, hogy ellássa a Mugabe-rendszert készpénzzel - írja a brit The Sunday Times. Hararéba naponta érkeznek a pénzzel tömött repülőgépek. Egy hét alatt 170 trillió (170 000 000 000 000 000 000) zimbabwei dollárt hoznak. Ezt a Mugabe-rezsim arra fordítja, hogy a választásokig hátralévő négy hétben megtartsa maga mellett a hadsereget és a számára megbízható állampolgárokat.

Pénzjutalmakat és fizetésemeléseket osztogatnak. A múlt héten 1,2 és 3 milliárd zimbabwei dollár értékű fizetésemelést kaptak a katonák. A tanárok - legalábbis a rendszert támogató egyik szakszervezet tagjai - ennél kevesebb, 500 millió dolláros emelést kaptak. A múlt hónapban 1 trillió zimbabwei dollárt különítettek el a veteránok számára - aliket előszeretettel alkalmaznak a szavazók megfélemlítésére a választásokon.

"Gyakorlatilag a G&D tömi pénzzel a rezsimet. Ezeket a bankókat szavazatvásárlásra, a rezsim működését biztosító elektromos áram és járművek importálására, illetve kínai vízágyúk és rendőri felszerelések vásárlására fordítják, amelyekkel minket félemlítenek meg... Az ördögből gazdagszanak meg, ezért közzé kell tenni a nevüket lés meg kell őket szégyeníteni" - idézett a brit lap egy név vélkül nyilatkozó zimbabwei bankost. A G&D a német kormánynak is kellemetlen, mivel Berlin a Mugabe-rezsimmel szembeni európai szankciók bevezetésének egyik szószólója.

A német társaság - a világ legnagyobb pénzjegynyomó cégeinek egyike - meglehetősen titokzatos - írja róla a The Sunday Times. Szóvivőjük csak annyit közölt, hogy a bankjegynyomás nagyon bizalmas feladat, és egyetlen megrendelőjükkel kapcsolatban sem hajlandók nyilatkozni.

Hivatalosan 1 amerikai dollár 30 ezer zimbabwei dollárt ér, ám szinte mindenki a feketepiaci árfolyammal számol, ahol jóval drágábban mérik a keményvalutát. A hét elején például már 12 millió zimbabwei dollár tett ki egy amerikait, de a hétvégére a felére csökkent a zimbabwei pénz értéke. Az árak közben az egekbe szöknek. Egy hararei közértben a kedden még 15 millió zimbabwei dolláros szardíniakonzervért szerdán már 30 milliót kértek. Egy vécépapírtekercs ára 5-ról 8 millióra emelkedett.

A március 29-ére kiírt választáson azonban nem csak régi ellenfelével - Morgan Tsvangirai-jal - kell megküzdenie az 1980-as puccsa óta hatalomban lévő 84 éves Robert Mugabénak, hanem már saját párrtján belül is van kihívója. Simba Makoni volt pénzügyminiszternek Tsvangirai ellenzéki pártjából a Demokratikus Változásért Mozgalomból is akadnak támogatói, sőt a hadsereg egyes befolyásos vezetőiről is azt rebesgetik, hogy mellé állnának. Mugabe azionban résen van, egyikük, Solomon Mujuru tábornok cégei ellen már vizsgálatot is kezdett a rezsim, őt magát megfigyelik. Egy független kihívóbakl együtt már három ellenfele is van Mugabénak a választásokon, ám könnyen lehet, hogy hatalomban tud maradni. A március végi szavazás tisztaságában kevesen hisznek.