Érinthetetlen húsosfazék a távozó Putyinnak

Vágólapra másolva!
Állami forrásból létrehozandó, pénzügyileg jól eleresztett privát alapítvány jár mostantól a volt orosz elnököknek, először is a most leköszönő Vlagyimir Putyinnak. Nonprofit szervezet, amely azonban folytathat gazdasági tevékenységet - mindez kivonva az állami ellenőrzés alól.
Vágólapra másolva!

A volt orosz államfők történelmi örökségéről fogadott el első olvasatban egy törvényt az állami duma pénteki, igen zsúfolt napirendű plenáris ülésén: a hétfői moszkvai lapok szerint ez kimondja, hogy az elnököknek mandátumuk lejárta után költségvetési pénzből létrehoznak és fenntartanak egy-egy alapítványt, amely nem tartozik az állami szervek felügyelete alá.

A hétvégi lapok beszámolói rámutattak: az Igazságos Oroszország párt januárban előterjesztett tervezete szerint minden egyes elnöknek központot létesítenek múzeummal, könyvtárral és archívummal, s ennek létrehozásáról az elnöki adminisztráció dönt a volt államfővel egyeztetve, aki maga lesz az alapítvány elnöke.

A nonprofit szervezetként működő alapítványoknak a javaslat jogot biztosít gazdasági tevékenység folytatására, de kivonja azokat a nonprofit szervezetek ellenőrzését rögzítő törvények hatálya alól. Az indítvány azt is rögzíti, hogy a hatalom szerveinek nincs joguk beavatkozni a központ tevékenységébe, kivéve azokat az eseteket, amelyekben ezt szövetségi törvények írják elő.

A kezdeményezés minden egyes alapítvány létrehozására 1,225 milliárd rubelt (8,6 milliárd forint), fenntartására évi 122,5 millió rubelt szán, s a kormány kötelességévé teszi, hogy az alapítványok számára telket, épületet és egyéb vagyont biztosítson.

Az előterjesztők a törvényjavaslatot azzal indokolták, hogy az alapítványok, illetve a központok létrehozása nyitottabbá, értehetőbbé teszi az állampolgárok számára a hatalom működését, tevékenységét. Az Igazságos Oroszország párt nevében Vera Lekarjeva képviselő azzal érvelt, hogy most első ízben lebbentik majd fel a titokzatosság fátylát az államfők tevékenységéről.

"Az amerikai politika kezd kiszámíthatatlanná válni, s a kivételes információs, politikai, diplomáciai alapokat magukban foglaló elnöki forrásokat nagy hiba lenne nem felhasználni és hagyni szétesni, különös tekintettel arra, hogy a távozó elnök alig múlt 50 éves" - mondta Lekarjeva.

A dumában egyedül a Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt (KPRF) ellenezte hevesen a törvényjavaslatot. Szergej Resulszkij, a KPRF frakciójának koordinátora a cinizmus csúcsának nevezte az előterjesztést, amelynek célja egy "jó kis húsos fazék" létrehozása. Felvetette, vajon Vlagyimir Putyin távozó elnökkel egyeztették-e a tervezetet.