Bomba robbant New York központjában

Vágólapra másolva!
Kisebb robbanás történt a New York-i Times Square-en. A robbanást a Fox News szerint pokolgép okozhatta, a környéket lezárták, a rendőrök találtak egy olyan robbanóeszközt is, ami nem lépett működésbe. A csütörtök hajnali detonációban egy rendőr könyebben megsérült. A Fehér Ház szerint valószínűleg vandál cselekmény történt.
Vágólapra másolva!

Állítólag egy kerékpáros alak dobott pokolgépet és gyújtóbombát a New York központjában lévő Times Square-en található katonai toborzóirodára csütörtök hajnalban - írja a BBC News. A világhírű, keskeny épület aljában található iroda ablaka betört.

A robbantás oka egyelőre ismeretlen. "Ha ez valami olyan, ami az amerikai katonák ellen irányult, akkor nagyon komolyan vesszük, és felettébb szerencsétlennek ítéljük" - közölte az amerikai hadsereg manhattani toborzási parancsnoka. Az irodában a haditengerészethez, a légierőhöz és a szárazföldi csapatokhoz is lehet jelentkezni.

A Pentagon szóvivője már azt mondta: "Úgy kezeljük az esetet, mintha vandál cselekmény történt volna". Dana Perino fehér házi szóvivő pedig úgy fogalmazott: nincs jele annak, hogy terrormerénylet történt. A belbiztonsági minisztérium azt közölte, hogy az eset kapcsán nem fenyegeti közvetlen veszély az Egyesült Államokat. Az amerikai hadsereg a robbanás után értesítette országszerte 1650 toborzóirodáját, és fokozott éberséget kért a sorozótisztektől.

A rendőrség egy időre teljesen lezárta a környéket, de a reggeli csúcsforgalom idejére részben megnyitották az utcákat. A területre - a 46. a 42. a 8. és a 6. sugárút közötti részre - hajnalban még senkit nem engedtek be, egy rövid időre lezárták a közeli metrómegállót is az automata fegyverekkel és bombakereső kutyákkal érkező rendőrök.

A Fox News helyi tévéadókra hivatkozva azt állította, hogy csütörtök hajnalban többen egy "nagy bummot" hallottak. "Megremegett az épület. Először azt hittem mennydörgés, de kinéztem, és nagy füstöt láttam, úgyhogy rájöttem, robbanás lehetett" - idéztek egy brit turistát, aki a közeli Marriott szállóban éjszakázott. Az AP szerint tűzoltók és tűzszerészek gyülekeztek a katonai toborzóiroda előtt, amelynek egyik ablaka bertört. Szemtanúk láttak egy alakot, amint valamit oda dob az épülethez, majd kerékpárral elhagyja a helyszínt.

A Fox News hírcsatorna úgy tudja, egy kisebb robbanószerkezet lépett működésbe helyi idő szerint hajnali háromnegyed négy körül, és a rendőrök találtak egy másik - fel nem robbant - szerkezetet is. Halottjai nincsenek a detonációnak, de a brit The Times szerint egy rendőr könnyebb égési sérüléseket szenvedett a lábán. A Times Square közeli szakaszát mutató webkamera hajnali 3 óra 45-ös felvétele a többihez képes homályos - mintha a kamera berezonált volna. A rendőrök a webkamera archív felvételei szerint 4 órakor már ott voltak.

Forrás: [origo]
A rendőrök 4-kor már ott voltak

Az apró, de Amerika-szerte legismertebb toborzóiroda a 43. utcán, a Broadway és a 7. sugárút közötti keskeny épület aljában áll. Az 1946-ban nyitott iroda rekorder (itt jelentkezett az amerikai hadseregbe a legtöbb utcáról betérő újonc), a vietnami háború idején és azóta is számos háborúellenes demonstráció célpontja volt - írja a The Times. 2005 októberében például a Nagyik Békebrigádja tartott itt demonstrációt, minek következtében 18 akvitistát - többnyire 80 év feletti nagymamát - marasztaltak el rendzavarásért.