Tovább tart a kijárási tilalom Bagdadban

Vágólapra másolva!
Meghosszabbították a csütörtökön bevezetett kijárási tilalmat Bagdadban, mert napok óta összecsapások vannak a síita Mahdi hadserege és az iraki biztonsági erők között. A tilalom mindenkire vonatkozik, a nap 24 órájában.
Vágólapra másolva!

Kihaltak voltak vasárnap reggel a bagdadi utcák a kijárási tilalom meghosszabbítása miatt. Szombaton ugyanis határozatlan időre meghosszabbították Bagdadban a kijárási tilalmat. Az eredetileg csütörtökön életbe léptetett tilalom értelmében a nap 24 órájában senki - sem gyalogosok, sem autósok, sem motorkerékpárosok - nem mehet az utcára.

A csütörtökön bevezetett rendkívüli intézkedés hatálya vasárnap hajnali 5 órakor járt volna le. A kijárási tilalmat azt követően hosszabbították meg, hogy az elmúlt négy napban továbbra is összecsapások zajlottak Bagdadban a Mahdi hadserege síita milícia és az iraki biztonsági erők között.

A szombat reggeli órákban aknalövedékek csapódtak be az úgynevezett zöld zónába, ahol az iraki kormányhivatalok többsége, valamint az amerikai és a brit nagykövetség található. Az esti órákban robbanások és lövések hangja hallatszott Szadrvárosból, ahol a legerősebb a síita milícia. A Mahdi hadserege élén álló Muktada asz-Szadr radikális síita vallási vezető felszólította a kormányellenes fegyvereseket, hogy folytassák a harcot.

Az erőszakos cselekmények azután terjedtek át Bagdadra és több dél-iraki városra, hogy Núri al-Máliki iraki kormányfő kedden parancsot adott a síita fegyveres lázadás bászrai sejtjeinek felszámolására. Egészségügyi források szerint hetvenöten haltak meg négy nap alatt a harcokban a bagdadi Szadrvárosban, közel 500-ra tehető a sebesültek száma. Országszerte több mint 230-an haltak meg a harcokban.