Kína nem tervezi a halálbüntetés eltörlését

Vágólapra másolva!
Kína nem tervezi a halálbüntetés megszüntetését, mert azt saját jelenlegi fejlődési szintjének megfelelőnek és a bűnözők elrettentésére alkalmasnak tartja - közölte egy vezető kínai bíró a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Huang Ermei, a kínai legfelsőbb bíróság bírája szerint - véleményét a kormány egyik internetes oldalán és a helyi angol nyelvű médiában lehet olvasni - a halálbüntetés megfelel a társadalmi rend szükségletének. "A halálos ítélet megszüntetése nemzetközi trend, de ez nem elválasztható egy adott ország saját fejlettségi szintjétől. Ez idő szerint a mi országunkban nincsenek meg a feltételei a halálbüntetés felszámolásának, és nem is lesznek meg még jó ideig" - mondta a főbíró.

Kínában több halálos ítéletet hajtanak végre egy év alatt, mint bármely más országban a világon. A hiteles számadat nem tudható, csak becslések állnak rendelkezésre. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint 2006-ban legkevesebb 1010 embert végeztek ki Kínában, de a valóságos szám gyaníthatóan közelebb áll az évi 7500-8000-hez.

Az emberi jogi teljesítménye miatt sokat bírált Kína egy évvel ezelőtt reformot vezetett be, amelynek értelmében a halálos ítéleteket kötelező jelleggel megvizsgálja a legfelsőbb bíróság. Tavaly - az idézett főbírónő szerint - ez a testület az alacsonyabb szintű bíróságok által kimondott halálos ítéletek 15 százalékát dobta vissza azon a címen, hogy az ítéletek zavarosak voltak, nem voltak alátámasztva a kellő bizonyítékokkal, illetve eljárási hibákat követtek el meghozatalukkor.

Huang ezúttal sem szolgált egyéb adatokkal, így nem tudni, abszolút számban mennyit jelent a 15 százalék.A halálbüntetést alapvetően gyilkosság, illetve egyéb erőszakos cselekmény, kábítószer-csempészet és a társadalmi rend elleni bűncselekmény esetén alkalmazzák, de előfordul különösen súlyos gazdasági bűncselekmények, korrupció megtorlásaként is - mondta Huang.