Kiengedték a bebörtönzött pakisztáni bírákat

Vágólapra másolva!
A tavaly novemberi rendkívüli állapot kihirdetésekor őrizetbe vett bírák szabadon engedését rendelte el Pakisztán új kormányfője. Juszuf Raza Gilani, aki hűséges híve a meggyilkolt Bhenazir Bhuttónak, a Pakisztáni Néppárt jelöltjeként indult, és megfigyelők szerint politikai harcot indít majd Pervez Musarraf elnök ellen.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni törvényhozás hétfőn nagy többséggel Juszuf Raza Gilanit, a meggyilkolt Benazir Bhutto exkormányfő pártjának, a Pakisztáni Néppártnak (PPP) a jelöltjét választotta meg az ország kormányfőjének. A 342 képviselő közül 264 szavazott Gilanira. Riválisa, Csaudri Elahi, Pervez Musarraf pakisztáni elnök jelöltje csupán 42 szavazatot kapott.

Az ötvenöt éves Gilani, aki korábban a parlament elnöke is volt, koalíciós kormányt készül létrehozni Navaz Sarif volt miniszterelnök pártjával, a Pakisztáni Muzulmán Liga-Navazzal (PML-N).

Megfigyelők szerint az új miniszterelnök könyörtelen harcot hirdet majd Pervez Musarraf elnök ellen, akinek politikai támogatottsága a legutóbbi választásokon nagyot esett.

Gilani egyébként öt évet töltött börtönben korrupciós vádak miatt Musarraf korábbi elnöksége alatt, majd szabadon engedték. A politikus egyik hűséges híve az egykori miniszterelnöknek, ellenzéki vezérnek, a néhai Bhutto asszonynak, akit tavaly december 27-én gyilkoltak meg egy választási nagygyűlésen Ravalpindiben.

A pakisztáni elnök vasárnap egyébként úgy nyilatkozott, hogy kész együttműködni az új kormányfővel. Azt mondta: "Bárki is legyen az új kormány tagja, az számíthat támogatásomra".

A hétfőn megválasztott kormányfő mindenesetre első intézkedéseként azt tervezi, hogy elrendeli a tavaly novemberben, az államfő által kihirdetett rendkívüli állapot első óráiban őrizetbe vett bírák azonnali szabadon engedését. Ez különösen veszélyes lehet Musarraf számára, hiszen köztük van a Legfelsőbb Bíróság több tagja is: s ők esetleg követelhetik a jogot, hogy dönthessenek az államfő néhány hónappal ezelőtti újraválasztásának törvényességéről.

A miniszterelnöki közlés után nem sokkal a pakisztáni főváros, Iszlámábád rendőrfőnök-helyettese közölte, hogy minden, még őrizetben lévő bírót máris szabadon engedtek.

A törvényhozásban mondott első beszédében Gilani azt is mondta: kezdeményezi majd, hogy ENSZ-vizsgálat induljon Benazir Bhutto meggyilkolásának ügyében, a körülmények feltárására.