Vágólapra másolva!
A válásra is készek spanyol házaspárok annak érdekében, hogy gyermekük megkapja az elvált szülők miatt járó pluszpontokat a középiskolai felvételin. Az elmúlt időszakban megugrott a gyorsított különválások száma, de sok esetben pár héttel később - a továbbtanulási határidő lejárta után - már békülésre jelentkeznek a párok. A csaló riválisok leleplezése érdekében olyan spanyol családok is akadnak, akik magándetektívvel nyomoztatnak.
Vágólapra másolva!

Egyes spanyol házaspárok több sevillai bíró szerint csak azért válnak el, hogy ezzel pluszpontokat szerezzenek a középiskolai felvételin, amelyek döntő jelentőségűek lehetnek a legjobb iskolákba való bejutás érdekében- írja szerdai cikkében a Guardian. Spanyolországban ugyanis a középiskolai felvételi egy pontrendszer alapján történik, és tavaly óta két extrapont jár az elvált szülők gyermekeinek. Az andalúziai családjogi bíróságok azt tapasztalták, hogy azóta drámaian megugrott a válások száma.

A bíróságok szerint a párok úgy időzítenek, hogy a procedúra véget érjen a továbbtanulási jelentkezés végső határideje, vagyis március 31 előtt. Mivel a válás regisztrálása két-három hétig tart, a házaspárok néha kapkodva próbálják felbontani frigyüket.

A bírák szerint sokan használják ki így a 2005 óta létező "expressz válás" intézményét, majd pár héttel a különválásuk bejelentése után kezdeményezik a békítési eljárást - már a felvételi határidők után.

"Ha bebizonyosodik, hogy egyes szülők hamis információkat adtak meg a felvételi jelentkezéseknél, akkor ezeket vissza fogjuk dobni" - mondta a regionális kormányzat szóvivője. Tavaly a helyi oktatási hatóságok összesen több mint hétszáz bejelentést kaptak arra vonatkozóan, hogy valamelyik család ilyen módszerrel próbálta pluszponthoz juttatni a gyerekét. Huszonhat esetben tudták leleplezni a csalást, volt, hogy a pár továbbra is együtt élt, pedig papíron már elváltak. Rendőrségi eljárás egy esetben sem indult, de a gyerekek jelentkezését elutasították.

Néhány szülő odáig megy, hogy magánnyomozót fogad fel a riválisok utáni szimatolásra: az egyik sevillai detektíviroda tájékoztatása szerint megugrott azoknak a száma, akik azt akarják kideríteni, mi a valós családi kapcsolat magukat elváltnak beállító családoknál. A lapnak nyilatkozó magánnyomozó szerint könyörtelen harcot vívnak gyermekük érdekében a szülők, hiszen ha a csalást leleplezve kiejtenek a felvételi listán előttük álló gyereket, akkor az ő porontyuk előrébb léphet.