Felrobbant egy albán lőszertelep

Vágólapra másolva!
Majdnem kétszázan, köztük gyerekek is megsérültek Albániában, mikor felrobbant egy lőszertelep szombaton. Eddig kilenc halálos áldozatról tudnak. Az utórobbanások lökéshullámai a közeli falut is megrengették.
Vágólapra másolva!

Hatalmas robbanás történt szombaton, nem sokkal dél után egy albániai katonai létesítményben, ahol lőszereket hatástalanítottak. A detonációban legkevesebb kilencen meghaltak, és több mint 170-en megsérültek, főleg polgári személyek, köztük gyerekek - közölte Sali Berisha kormányfő szóvivője, illetve Nard Ndoka egészségügyi miniszter.

Tíz ember eltűnt a fővárostól, Tiránától 12 kilométerre északra, Gerdec település közelében lévő lőszerraktárban bekövetkezett balesetben.

296 ember szorult kórházi ápolásra, közülük 16 személyt életveszélyes égési sérülésekkel Olaszországba, illetve Görögországba szállítottak gyógykezelésre. Az eddigi tájékoztatásból nem derült ki, a lőszerraktár dolgozói - összesen 121 fő - szerepelnek-e a halálos áldozatok, az eltűntek, illetve a sebesültek listáján.

A lőszergyűjtő telepen amerikai szakemberek segítségével végezték albánok a lőszerek hatástalanítását. Emiatt amerikai állampolgárok is lehetnek az áldozatok között. A többi sérülés a faluban történt a lökéshullámok hatására, Gerdecben sérülhettek meg a gyerekek is.

A nagy robbanás további robbanásokat idézett elő, amelyek sorozata órákig tartott. A faluból kimenekítették az embereket. A hadsereg egységei páncélozott járművekkel végezték az evakuálást.

A kormányfő meglátogatott sérülteket egy kórházban. Közölte, hogy legkevesebb négyüknek súlyos az állapota. A legtöbben égési sérüléseket szenvedtek, illetve sokkot kaptak - tette hozzá.

Az első robbanás hatására fél órára felfüggesztették a tiranai repülőtér forgalmát. "Az 1945 óta felhalmozott óriási lőszermennyiség az egyik legsúlyosabb probléma, és folyamatos veszélyt jelent" - jelentette ki Berisha. Mint mondta, a robbanás oka lehet emberi mulasztás, de elképzelhető, hogy elöregedett lőszerek maguktól robbantak fel.