ENSZ-felszólítás Örményországnak

Vágólapra másolva!
Karabahban állomásozó csapatai azonnali visszahívására szólította fel Örményországot az ENSZ közgyűlése helyi idő szerint pénteken, a konfliktusban közvető országok ellenszavazatai mellett.
Vágólapra másolva!

Az Azerbajdzsán kezdeményezésére, 39 támogató szavazat mellett született határozat kimondja: Örményországnak "azonnal, maradéktalanul és feltétel nélkül ki kell vonnia csapatait a megszállt Karabahból". Állást foglal Azerbajdzsán területi integritása, a menekültek visszatéréshez való joga és a nemzetközi közvetítés mellett.

A 192 tagállam közül 39-en szavaztak a határozat mellett, heten, köztük a konfliktusban közvetítő Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország ellene voksoltak. Százan tartózkodtak a szavazástól, a fennmaradó 46 ország képviselője nem vett részt rajta.

A mintegy 140 ezer lakosú, túlnyomórészt örmények lakta Karabah 1991-ben, a Szovjetunió felbomlása idején mondta ki elszakadását Azerbajdzsántól. A terület birtoklásáért 1992-ben a két szomszéd ország, Örményország és Azerbajdzsán között kirobbant kétéves háborúban mintegy 30 ezer ember vesztette életét, és egymillióan váltak menekültté.

Az Egyesült Államok a közvetítők - az úgynevezett Minszki Csoport - nevében úgy foglalt állást: a határozat a vita "egyoldalú" megközelítését tartalmazza. Az Európai Unió elnöksége nevében Szlovénia leszögezte, hogy a csoportnak folytatnia kell közvetítő tevékenységét. Felhívta az érintett feleket, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekedettől, amely a feszültség kiéleződéséhez vezethet vagy ami alááshatja a közvetítési kísérletet.