Ellenzéki tüntetést akadályoztak meg Moszkvában

Vágólapra másolva!
Nem engedték megkezdeni Moszkvában a Másik Oroszország ellenzéki koalíció tüntetését a különleges belügyi egységek hétfő délután. A Dmitrij Medvegyev győzelmével zárult elnökválasztás ellen demonstráló embereket buszokba tuszkolták és elvitték.
Vágólapra másolva!

Moszkvában nem engedték elkezdeni a Másik Oroszország ellenzéki koalíció tüntetését a különleges belügyi egységek hétfő délután. A gyülekező embereket egyenként buszokba tuszkolták és elvitték, többek feltételezése szerint a legközelebbi belügyi igazgatóságra. A koalíció vezetői az elnökválasztás miatt tüntetésre hívták híveiket Szentpéterváron és Moszkvában, de a fővárosban a hatóságok nem járultak hozzá a megmozduláshoz.

Egy órával később Szentpéterváron megkezdődött a Másik Oroszország engedélyezett tüntetése mintegy ezer ember, köztük Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok és Eduard Limonov, a korábban a koalícióhoz tartozó, de felszámolt nemzeti-bolsevista párt vezetőjének a részvételével. A menetet a helyszíni jelentések szerint ezúttal a szokásosnál jóval kevesebb rendőr felügyelte.

Garri Kaszparovot, a Másik Oroszország koalíció egyik vezetőjét már vasárnap, a választás napján is feltartóztatták, mert egy, "A bohózatban nem veszek részt" feliratú plasztik zacskóval tartott a Vörös tér felé. Az Elégedetlenek Menetét - e címmel tartják a Másik Oroszország tüntetéseit - eredetileg Szentpéterváron sem engedélyezték, de később kijelöltek egy alternatív útvonalat.

Moszkvában a polgármesteri hivatal tiltotta meg a megmozdulást, és előre jelezte, hogy ha mégis megpróbálják megtartani, azt provokációnak tekinti. A Másik Oroszország ezért figyelmeztetett: mindenki jól gondolja meg, hogy elmegy-e.

Az Eho Moszkvi rádióállomás helyszíni beszámolója szerint a különleges egységek emberei már jóval a kitűzött időpont előtt elárasztották a gyülekezőhelyet, a belváros szélén lévő Csisztije Prudi metróállomás környékét.

Meglehetősen durván feltartóztatták mindazokat, akik jelét adták annak, hogy a tüntetőkhöz akarnak csatlakozni, majd buszokba tuszkolták őket. Sokakat egyszerűen arcról is felismertek. Köztük volt Nyikita Belih, a Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ) elnevezésű liberális párt és Lev Ponomarjov, az Emberi Jogokért mozgalom vezetője is. Ők újságírókkal beszélgettek, mielőtt némi dulakodás után buszra tették őket. A tudósító szerint mintegy 50 embert vittek el, összesen legfeljebb 100 tüntető gyűlt volna össze.

Garri Kaszparov korábban elmondta: szerinte az országban az elégedetlenek száma rég meghalad "minden elképzelhető határt", de az emberek nem aktivizálódnak, mert félnek, hogy rosszabbra fordulhatnak a dolgok. Kijelentette: az elnökválasztás "bohózat" volt, gyakorlatilag arról van szó, hogy "bonyolult bizánci udvari intrikával a putyini utódot erősítette meg", ezért nem is legitim.

Vasárnap az eddigi elnök, Vlagyimir Putyin jelöltje, Dmitrij Medvegyev nyert nagy fölénnyel a nemzetközi jogvédők által bírált választáson. Moszkvában hétfőn volt ünnep is: több Kreml-párti ifjúsági szervezet nagy tömegek részvételével ünnepelte a putyini vonal győzelmét, hatalmas közlekedési dugókat idézve elő.