Az amerikai házelnök kizárja a Clinton-Obama párosítást

Vágólapra másolva!
Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke csütörtökön kizárta annak lehetőségét, hogy a demokrata elnökjelöltségért egymással harcoló Hillary Clinton és Barack Obama elnökjelölt-alelnökjelölt "álompárosításban", közösen induljon a novemberi elnökválasztáson a Fehér Ház meghódítására.
Vágólapra másolva!

Pelosi kedden egy bostoni tévéállomásnak úgy fogalmazott, hogy a Clinton-Obama párosítás "így is, úgy is lehetetlen". Ezzel arra utalt, hogy szerinte az az út sem járható, hogy Clinton az elnökjelölt és Obama az alelnökjelölt, sem pedig fordítva.

Pelosi magyarázatában egyebek mellett utalt rá: a Clinton-stáb nyilatkozatban közölte, hogy a majdani republikánus elnökjelöltből, John McCain szenátorból jobb főparancsnok válna, mint Obamából.

Obama a korábbi találgatásokat eloszlatva hétfőn ábrándította ki azokat, akik titkon egy Clinton-Obama nyerő párosban reménykedtek: közölte, esze ágában sincs Clinton mellett alelnökjelölt lenni.

A nyílt elhatárolódásban nyilván szerepe van az eldurvuló kampánynak is. Obama kijelentette: eddig kétszer több államban nyert, mint Clinton, többen szavaztak rá és több delegátust gyűjtött össze a nyári jelöltállító konvencióra. Mint mondta, "nem értem, miképpen lehetséges, hogy valaki, aki a második helyen van, alelnökséget ajánl az első helyen állónak".