Nagyobb autonómiát adna a baszkoknak a spanyol kormány

Vágólapra másolva!
A spanyol kormány újratárgyalná a baszk autonómia kérdését - állítja az El País című spanyol lap. Az erről szóló tárgyalások első feltétele, hogy a baszkok leállítsák a baszk miniszterelnök népszavazási kezdeményezését, amely akár a tartomány elszakadásáról is dönthetne.
Vágólapra másolva!

A múlt hétvégén újraválasztott spanyol kormány - a jelenleg érvényben lévő alkotmányos keretek között - szélesebb autonómiát adna a Baszkföldnek - írja az El País. A madridi újság értesülése szerint ennek az volna a feltétele, hogy a baszk régió kormányfője, Juan José Ibarretxe mondjon le helyi népszavazás kiírását célzó tervéről. A referendum - amelyet október 25-én tartanának - tétje Baszkföld önrendelkezése volna. Madridban mind a kormány, mind az ellenzék szembehelyezkedik a baszk miniszterelnök elképzelésével.

A tárgyalások előreláthatólag április elején indulnának meg, és nemcsak a baszkokat érintenék. A megbeszélések során ugyanis felülvizsgálnák az összes spanyol autonóm terület érvényben lévő szabályozását.

A spanyol lap szerint a baszkok jó kapcsolatot ápolnak a kormánnyal, amit az is mutat, hogy tavaly tavasszal három baszk tartományban is átvették az irányítást szocialisták. A tárgyalásokat megnehezítheti a baszkok megosztottsága. Egyesek ugyanis készek lennének elfogadni a kormány autonómiatervét, míg az elszakadáspártiak erről hallani sem akarnak. Az El País szerint a tárgyalások eredményességének érdekében a két álláspontnak közelednie kellene egymáshoz.

A kormány ugyancsak érdekelt a jó viszony fenntartása a baszkokkal, mivel jól jöhet nekik az a hat parlamenti mandátum, amelyet a baszkok szereztek a múlt hétvégén. A szocialistáknak ugyanis 7 szavazat kell, hogy többségbe kerüljenek az új madridi parlamentben.