Mindennapos rutinná vált a nemi erőszak Dárfúrban

Vágólapra másolva!
A nemzetközi jogvédő szervezetek szerint három hónapja nem tud rendet tartani az ENSZ és az Afrikai Unió (AU) közös békefenntartó missziója (UNAMID) a nyugat-szudáni Dárfúr térségében. A kormány támogatását élvező milícia ezért szabadon garázdálkodik a menekülttáborokban. Pedig a nők és gyerekek mindennapossá vált nemi erőszaktól rettegnek.
Vágólapra másolva!

A szudáni Dárfúr térségében lassan öt éve tart a polgárháború. A konfliktus oka az ország arab és fekete-afrikai lakosai között lévő ellentétre vezethető vissza. Két felkelő csoport - a Szudáni Felszabadító Hadsereg (SLA) és az Igazságosságért és az Egyenlőségért Mozgalom (JEM) - ugyanis évek óta azzal vádolja az arabok uralta szudáni kormányzatot, hogy előnyben részesítik az arabokat az afrikaiakkal szemben.

A térségben működő humanitárius szervezetek szerint Dárfúr ismét kilátástalan helyzetbe került - írja a The Independent. Egy szudáni forrás szerint a kormányzat hasonló taktikát alkalmaz, mint tette azt három éve: szőnyegbombázás, majd szárazföldi hadművelet, amelynek során egész városokat égetnek fel és irtanak ki.

Mindenkit lemészárolnak

Jó példa erre a 20 ezer lakosú Szileah, ahová múlt héten vonultak be a nemzetközi békefenntartók. "A településen mindössze 300 túlélőt találtunk" - közölte az ENSZ és az Afrikai Unió (AU) közös missziójának (UNAMID) sajtószóvivője, Orla Clinton, aki szerint a két szervezet együtt sem képes úrrá lenni a helyzeten. A szóvivő azt is elmondta, hogy a helyiek sem bíznak már a nemzetközi segítségben. "A térség kórházait, iskoláit felégették és földig rombolták, a vízhálózatot ugyancsak megrongálták. A helyzet súlyosabb, mint 2003-ban volt" - állítja a szóvivő.

A civil lakosság kiszolgáltatottságát emelte ki az Amnesty International is. A nemzetközi szervezet közleménye szerint a legelkeserítőbb helyzetben a nők és a gyermekek vannak. "Sok brutális esetről számoltak be a szemtanúk, akik legtöbbször nem merik elmondani, mi is történt velük" - állítják a szervezet Szudánban dolgozó munkatársai, akik több esetet is rögzítettek.

Az öt éve tartó atrocitások miatt eddig közel 2,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát. A menekültek nagy része 65 menekülttáborban él elszórtan Dárfúr környékén, vagy a szomszédos Csádban.

Megalázzák őket

A nőket és fiatal lányokat állandó rettegésben tartják, mivel rengeteg nemi erőszakot követnek el sérelmükre. Főleg azok esnek erőszakoskodás áldozatául, akik élelemszerzés vagy tűzifa beszerzése miatt elhagyják a menekülttáborokat. Az erőszakot a dzsandzsavík milícia tagjai, kormánykatonák, fegyveres ellenzéki csoportok, vagy más kitelepítettek követik el. A milícia a nemi erőszakot fegyverként alkalmazza, amellyel a megtámadott területek lakóit megalázzák és megbüntetik, nem egyszer nyilvánosan. Az elrabolt nőket a milícia táboraiba viszik, és hónapokon át szexuális rabszolgaságban tartják. A The Independent szerint előfordult olyan eset is, amikor 10 éves kislányt erőszakoltak meg tömegesen.

Forrás: EPA
Nemi erőszak: a gyerekeket sem kímélik

Az Amnesty International szerint az UNAMID mellett a helyi hatóságok sem képesek megfékezni a mindennapossá vált, tömeges erőszakot. Az egyik lány például - akit a zavargások miatt telepítettek ki otthonából - azt mondta, hogy tűzifagyűjtés közben erőszakolta meg a szudáni hadsereg egyik csoportja. Amikor a bátyja elvitte a helyi rendőrségre, hogy elmondja, mi történt vele, a rendőr nem volt hajlandó jelenteni az esetet, és börtönbe zárta a bátyját, amikor az megkérdőjelezte a rendőri eljárás törvényességét.

Az ENSZ és az Afrikai Unió (AU) közös békefenntartó missziója - az UNAMID - három hónapja vette át a terület ellenőrzését. Ennek ellenére csupán jelképes jelentőséggel bír, mert az UNAMID kilencezer fős létszáma nem sokkal haladja meg elődjéét, a hétezer katonából és ezerkétszáz rendőrből álló AU kontingensét.