A dalai láma nem bojkottálná az olimpiát

Vágólapra másolva!
Bár a kínai megszállást kulturális népirtásnak minősítette, az olimpia bojkottját nem támogatja a dalai láma. A kínai hatóságok szerint a tibeti zavargásokat a száműzött vallási vezető gerjesztette, de ezt az emigráns kormány cáfolja. Világszerte tüntetések voltak a tibeti erőszakos fellépés ellen, Hágában a tiltakozók megrohamozták a kínai nagykövetséget.
Vágólapra másolva!

Kulturális népirtásnak minősítette Tibet kínai megszállását a dalai láma vasárnap újságírók előtt. Tibet számüzetésben élő vallási vezetője szerint a kommunista hatalom terrorizálja a tibetieket, akiket másodrendű állampolgárokként kezel. A dalai láma ugyanakkor nem támogatja a pekingi olimpia bojkottját: "A kínaiaknak büszkéknek kell lenniük. Kína megérdemli, hogy házigazdája legyen az olimpiának" - mondta.

Az idén augusztusban kezdődő játékok bojkottjára az után szólítottak fel jogvédők (köztük Richard Gere amerikai színész), hogy - az Indiában működő emigráns tibeti kormány adatai szerint - legalább 80-an meghaltak az elmúlt napokban, amikor a rendfenntartó erők erőszakot alkalmaztak a buddhista szerzetesek által kezdett tüntetéssorozat résztvevőivel szemben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyelőre hivatalosan tudni sem akar a bojkott lehetőségéről, de Thomas Bach, a szervezet alelnöke a Der Spiegelnek azt mondta, a bojkott rossz út lenne, mert elvágná a tárgyalásos rendezés lehetőségét. Jacques Rogge, a NOM elnöke is azt nyilatkozta, egy bojkott nem változtatna meg semmit.

Az 1951 óta kínai megszállás alatt álló Tibet vezetése vasárnap "népi háborút" hirdetett a tüntetők ellen, akik - a hivatalos kínai kommüniké szerint - "a dalai láma zsoldjában álló szakadárok". Az emigráns kormány visszautasította a kínai vádakat, melyek szerint a dalai láma állna a lhaszai erőszakos cselekmények mögött. "A tibeti béke a dalai lámának köszönhetően vált tartóssá. Ő a béke apostola, és soha nem tudna senkit sem rávenni arra, hogy engedjen az erőszaknak" - jelentette ki Szamdhong Rinpocse miniszterelnök.

Lhaszában vasárnap szemtanúk szerint nyugalom volt, de továbbra is a kínai hadsereg katonái tartják ellenőrzésük alatt a várost. A tibeti prefektúra vezetője azonban cáfolta, hogy rendkívüli állapotot vezettek volna be a tartományban. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter arra intette a kínai kormányt, hogy tanúsítson önmérsékletet, és felszólította Pekinget: "tartsa tiszteletben azt az alapvető és egyetemes jogot, hogy békés úton mindenki kifejthesse politikai és vallási nézeteit". Az erőszak beszüntetésére szólította fel a kínai hatóságokat a német kormány is.

Szombaton és vasárnap világszerte tüntettek a kínai megszállás és az erőszakos fellépés ellen. Hágában tiltakozók négyszáz fős tömege megrohamozta a kínai nagykövetség épületét, lerombolták a kerítés egy részét, letépték a kínai zászlót és egy tibeti zászlót tűztek a helyére. Három tüntetőnek sikerült bejutnia a külképviselet területére is, de a rendőrség letartóztatta őket.