Halálos áldozata is van a belgrádi indulatnak

Vágólapra másolva!
A BBC szerint száz sérültje van a csütörtök esti belgrádi zavargásoknak, az amerikai követségen pedig összeégett holttestre bukkantak. Délután 150 ezer ember tiltakozott Koszovó függetlenségének kikiáltása ellen, a gyűlés után azonban elszabadultak az indulatok, pár száz ember randalírozni kezdett a városban, boltokat gyújtottak fel, követségeket támadtak meg. A zavargásokban megsérült az [origo] fotóriportere is.
Vágólapra másolva!

Elszabadultak az indulatok csütörtökön este Belgrádban. Délután 5 órára Borisz Tadics államfő és Vojiszlav Kostunica miniszterelnök hívott össze gyűlést a belgrádi parlament előtti térre, tiltakozásul Koszovó függetlenségének vasárnapi, önkényes kikiáltása ellen.

A gyűlésen Kostunica kijelentette, hogy Szerbia az egyetlen olyan ország, amelyet a nyugati államok identitásának feladására kényszerítettek. "Amíg élünk, Koszovó Szerbia része lesz. Koszovó a szerb emberekhez tartozik" - mondta, a tömeg pedig úgy válaszolt: "Soha nem adjuk Koszovót, soha!" Tomiszlav Nikolics szerb radikális pártvezető is beszédet mondott. Nikolics szerint az EU és az USA el akarja lopni a szerbektől Koszovót. "Hitler sem tudta elvenni tőlünk, és ma sem fogják (a nyugati hatalmak)!" - mondta.

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a gyűlés rendben zajlott. Bár voltak rendbontások - téptek szét EU-zászlókat -, nem ez volt a jellemző. A tüntetésen jelentős erőt képviseltek a szerb radikálisok, de nem csak ők jelentek meg.

A problémák akkor kezdődtek, amikor a BBC szerint 150 ezres tömeg egy része elindult a Szent Száva székesegyházhoz hét óra előtt nem sokkal. Itt már többségbe került a radikális mag, akik között számos símaszkos alak is feltűnt. Több helyen rendbontás, dulakodás kezdődött, felgyújtottak egy McDonald's éttermet, boltokat, trafikokat fosztottak ki, zászlókat gyújtottak fel.

Pár száz tüntető megtámadta több állam belgrádi nagykövetségét, hogy bosszút álljanak a koszovói függetlenség támogatásáért. A BBC szerint pár száz ember betört az USA követségére, sőt, egy időre lángba borították az épület egy részét is. Megtámadták a brit, a belga, a horvát és a török követség épületét is.

A B92 rádió szerint röviddel 23 óra előtt egy ismeretlen személyazonosságú, összeéget holttestet találtak az amerikai követségen. A hírt amerikai részről is megerősítették és közölték, hogy egy amerikai nemzetiségű dolgozójuk sem tűnt el.

A rendbontók tudósítóink szerint utaztak fotósokra, ha valahol villant a vaku, rögtön támadtak. Megsérült az [origo] fotóriportere is, akit kórházban kellett ellátni, de saját lábán távozott a kezelés után. A tv2 operatőre fejsérülést szenvedett.

Forrás: EPA

A rendőrök sokáig nem avatkoztak be, nem is lehetett látni őket az utcákon - jelentette az [origo] tudósítója. A BBC szerint az amerikai követség elleni támadást sem próbálták kivédeni. Később megjelentek, és össze is csaptak a tüntetőkkel. Bevetettek könnygázt is. Tudósítónk több sérültet látott, néhányan közülük komoly sérüléseket szenvedtek az összecsapásokban, akadt köztük rendőr is.

A BBC úgy tudja, az összecsapásoknak 100 sérültje van. A szerb hatóságok szerint legalább 92-en megsérültek, közülük 32 rendőr. Három ember állapota súlyos.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte a nagykövetségek elleni támadásokat. Washington csütörtökön késő este hivatalosan tiltakozott Belgrádnál az amerikai nagykövetségnél történtek miatt, követelve a szerb hatóságoktól, hogy erősítsék meg a védelmet képviselet körül. A szerb külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában elítélte a külföldi nagykövetségek és üzletek ellen elkövetett csütörtök esti belgrádi támadásokat, szélsőségesek sajnálatos és nem elfogadható tetteinek nevezve a történteket.

Szlankó Bálint, Vanik Zoltán - Belgrád