Példátlan méretű tüntetések Jerevánban

Vágólapra másolva!
Példátlan méreteket öltöttek az elnökválasztás nyomán kirobbant tömegmegmozdulások kedden Jerevánban: több tízezer ellenzéki tiltakozó mellett az államfővé választott Szerzs Szargszján hívei is az utcákra vonultak.
Vágólapra másolva!

A február 19-én megrendezett elnökválasztás eredménye elleni tiltakozás hetedik napján korábban nem látott méretű tömeg, több tízezer ellenzéki aktivista vonult a jereváni Szabadság térre. Több száz tiltakozó napok óta sátrakban tölti az éjszakát a téren.

Rendőrségi és ellenzéki források szerint a hatóságok több ellenzéki tüntetőt őrizetbe vettek. Az örmény biztonsági erők bejelentették, hogy lelepleztek egy fegyveres ellenzéki csoportot, amelynek tagjai azt tervezték, hogy megrohamozzák az állami televízió épületét.

Az ellenzéki demonstrációval egy időben, egy másik téren a megválasztott elnök több ezer híve gyűlt össze. Szargszján együttműködésre szólította fel a politikai erőket az új kormánykoalíció megalakulásáig.

Robert Kocsarján leköszönő államfő az örmény televízióban arra figyelmeztette a tüntetőket, hogy lassan elfogy a türelme. "Itt az ideje, hogy az emberek megnyugodjanak" - mondta.

A központi választási bizottság adata szerint a Kocsarján által támogatott Szerzs Szargszján kormányfő az első fordulóban megnyerte az elnökválasztást a szavazatok csaknem 53 százalékával. Fő vetélytársa, Levon Ter-Petroszjan 21,5 százaléknyi szavazatot kapott a hivatalosan közölt adat szerint.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), illetve az Európai Parlament (EP) megfigyelői szerint a szavazás összességében a nemzetközi normáknak megfelelően zajlott le Örményországban.