Felülvizsgálják a kenyai elnökválasztás eredményét

Vágólapra másolva!
Független bizottsági vizsgálatban állapodtak meg a viszálykodó politikai pártok Kenyában, a december végi elnökválasztás eredményeinek felülvizsgálatára - jelentette be pénteken a közvetítő Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár.
Vágólapra másolva!

A kenyai és külföldi szakértőkből összeálló bizottság március 15-én kezdi munkáját, és a testületnek három-hat hónapon belül kell jelentést tennie a 2007-es, véres zavargásokat kiváltó elnökválasztás "minden vonatkozásáról".

Annan lényegbevágónak minősítette, hogy az ellenfelek széles koalíciót alakítsanak ki az alkotmányos és a választási reformok érdekében. A tárgyalások kedden folytatódnak a hatalom megosztásáról Raila Odinga ellenzéki vezető és az általa csalással vádolt Mwai Kibaki elnök között.

A kenyai politikai erők vitája azon, hogy ki nyerte meg a választást, erőszakba torkollott; ezren meghaltak, 300 ezren elmenekültek lakóhelyükről, szertefoszlott Kenya tekintélye, mint ígéretes gazdasággal rendelkező, szilárd, demokratikus országé.

Annan véleménye, hogy a tárgyalásokon eddig is figyelemre méltó haladás volt, noha nem sikerült az a terve, hogy még ezen a héten megszülessen a megoldás.