Bombariadó miatt ürítettek ki egy északi-tengeri lakóplatformot

Vágólapra másolva!
A brit hatóságok vasárnap evakuálták egy északi-tengeri mesterséges sziget lakóit. A platformon olajmunkások éltek, és egy állítólagos bombariadó miatt kellett kimenekíteni őket. Az alapos tűzszerészeti vizsgálat után visszaszállították a lakókat.
Vágólapra másolva!

Több száz olajmunkást evakuáltak vasárnap reggel egy északi-tengeri lakóplatformról. Az olajfúró torony kiürítését állítólag egy hamisnak bizonyult bombariadó miatt rendelték el.

Az északkelet-skóciai Aberdeentől 210 kilométerre lévő, Safe Scandinavia nevű platformról, amelyen a közeli mesterséges olajfúró szigetek munkásai laknak, 539 személyt kellett a partra vinni. A mentésben 13 helikopter vett részt. A hatalmas méretű kiürítési akciót a brit királyi légierő (RAF) egy Nimrod típusú légtérellenőrző és felderítő repülőgépe hangolta össze a magasból.

Az 1984-ben épített Safe Scandinavia nem olajfúró létesítmény, hanem a helyi olajmezőkön működő tengeri fúrótornyok dolgozói laknak rajta. Nem hivatalos értesülések szerint a biztonsági riadót azután rendelték el, hogy a platform egyik női lakója "bizonyos kijelentéseket tett" egy pokolgépről. A brit állampolgárságú nőt a helyszínen őrizetbe vették, és - jóllehet a platformot a brit hadsereg tűzszerészei vasárnap átvizsgálták - a hatóságok engedélyt adtak a kimenekített munkások visszatérésére. Ez volt az utóbbi évek legnagyobb ilyen jellegű kiürítési akciója. A művelet szakértői becslések szerint akár 5 millió fontba (1,8 milliárd forintba) is belekerülhetett.