Gyilkoló gyerekeket toboroz az al-Kaida az USA szerint

Vágólapra másolva!
Géppuskás, símaszkos tízévesek gyakorolnak túszszedést és erőszakos cselekményeket egy videón, amelyet az amerikai hadsereg tett közzé. A hadsereg szerint egy titkos iraki al-Kaida-kiképzőtáborban készültek a felvételek. A fiúk a videón többek között egy biciklistát és egy családot ejtenek túszul, egy másik dokumentum szerint pedig megtanulják a fogolykínzás és -gyilkolás módszereit. Lassan felnő egy új al-Kaida-generáció - állítják a videofelvétel kapcsán az amerikai és iraki hatóságok.
Vágólapra másolva!

Gyerekeket képez ki az al-Kaida terroristának Irakban - ezt mutatja egy, az amerikai hadsereg által közzétett videofelvétel. A felvételen körülbelül tízéves, fegyveres fiúk láthatók, akik terroristakiképzésen vesznek részt, túszszedést, utcai fegyveres akciót és házak elfoglalását gyakorolják. Az amerikai hadsereg közölte: öt videofelvétel került a birtokukba, ebből vágták össze a sajtónak Bagdadban bemutatott részeket. A katonák akkor bukkantak a felvételekre, amikor az al-Kaida bizonyos Bagdadtól északra levő búvóhelyeit támadták meg - írja a BBC.

A videó tanúsága szerint az eltakart arcú fiúk többek között begyakorolták, hogyan kell gránátot elhajítani vagy lőfegyvert elsütni. A körülbelül húsz, tíz év körüli fiút AK-47-es gépkarabéllyal, pisztollyal vagy rakétavetőkkel szerelték fel és vették videóra. Az egyik jelenetben a fiúk egy biciklist vesznek körbe, fejéhez szorítják a fegyvereiket és túszul ejtik. Egy hang közben utasítja őket, hogy a lövéshez megfelelő testhelyzetet vegyenek fel.

Más képek azt mutatják, ahogy a fegyveres, focimezbe öltözött gyerekek betörnek egy házba, és túszul ejtenek egy alvó családot. A kiképzők - a felvétel szerint - azt is megtanítják a fiúknak, hogyan kell bejelenteni a túszszedést: fekete maszkban és fegyverrel pózolnak a kamera előtt, hogy előadják követeléseiket.

Új al-Kaida-generáció

Az amerikai hadsereg szerint a videók gyerekeknek szóló propagandafilmnek készültek: az al-Kaida segítségükkel fiatalokat akart toborozni. Gregory Smith tengernagy, amerikai katonai szóvivő szerint a gyerekek szemmel láthatólag önként végzik el a feladatokat, így nem valószínű, hogy elrabolták és kényszerítették volna őket. "Sokan közülük valószínűleg olyan családba születtek, ahol a családfő az al-Kaida tagja" - fogalmazott Smith arra utalva, hogy az ilyen környezetben felnőtt gyerekek lehetnek az al-Kaida új generációja - írja a BBC.

Sem az iraki hatóságok, sem az amerikaiak nem tudják megbecsülni, hány iraki gyerek kerülhetett az al-Kaida befolyása alá. Az iraki védelmi minisztérium szóvivője, Mohamed al-Askari úgy tudja, a fundamentalisták egyre több iraki gyereket hurcolnak el, konkrét számokat azonban nem tudott mondani.

Már nők és gyerekek is robbantanak

A hatóságok szerint az utóbbi időben egyre több az öngyilkos merénylők között a fiatal vagy a nő. Pénteken bagdadi piacokon történt két robbanás - mindkét időzített bombát szellemi fogyatékos nők testére szerelték. Az amerikai hadsereg összesítése szerint 2007-ig összesen hét nő követett el öngyilkos merényletet, azóta azonban már tíz nő robbantott - írta az International Herald Tribune.

A különböző iraki rejtekhelyekről elkobzott fegyverek között az amerikai katonák nem először találtak propaganda-anyagokat. Legutóbb tavaly december elején bukkantak hasonlóra az iraki fővárostól északra fekvő Mukdadija településen. Egy arab film forgatókönyvét találták meg, amelynek egyes jeleneteiben terroristák képeztek ki gyerekeket, illetve gyerekek gyakorolták a foglyok kínzását és meggyilkolását - írta az International Herald Tribune.