Újabb tüntetés volt Kosovska Mitrovicában

Vágólapra másolva!
A koszovói szerb egyetemisták minden nap tüntetést szerveznek Kosovska Mitrovicában, amiért a volt szerb tartomány egyoldalúan kikáltotta függetlenségét. A tiltakozók az Ibar folyó hídjára vonultak, és néhány óráig farkasszemet néztek a nemzetközi békefenntartókkal. A tömeg ezúttal békés volt, egy-két óra múlva szétszéledt.
Vágólapra másolva!

Hétfőn folytatódott a szerbek tüntetéssorozata Kosovska Mitrovicában. Az etnikailag megosztott város szerb részében közel kétezren tiltakoztak Koszovó függetlensége ellen. A tüntetők szerb nemzeti zászlókat lobogtattak, transzparenseiken pedig a "Koszovó Szerbia" felirat volt olvasható.

A demonstráció ezúttal békésen zajlott, de a résztvevők elégettek egy fényképet, amelyen Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter volt látható Boris Tadic szerb elnök társaságában. A tiltakozók, jobbára a Mitrovicába áthelyezett pristinai egyetem diákjai, Koszovó függetlenné nyilvánítása óta folyamatosan tüntetnek a városban.

A koszovói szerb diákok a város szerb részének központjából minden nap az Ibar folyó hídjáig vonulnak, amely egyben a város albán és szerb negyedeit is elválasztja egymástól. A tüntetők itt egy-két óráig farkasszemet néztek a várost ellenőrző ENSZ- és KFOR-alakulatokkal, majd elvonultak a lezárt híd környékéről.