Fiktív mondatokért támadják a Sarkozy-interjút

Vágólapra másolva!
A francia elnöki hivatal munkatársai el nem hangzott mondatokat írtak bele a Le Parisien című napilap Nicolas Sarkozy államfővel készített interjújába, amit a lap vezetése is átengedett. A beszélgetésen részt vevő olvasók azonban tiltakoztak az el nem hangzott szöveg ellen.
Vágólapra másolva!

A Le Parisien című francia lap főszerkesztője szerint az elnöki hivatal javításai nyomán, utólag került bele egy részlet Nicolas Sarkozy francia elnök keddi interjújába. A hozzátett, fiktív részben Sarkozy azon sajnálkozik, amiért a hét végi párizsi mezőgazdasági kiállításon durván szidalmazott egy őt bíráló látogatót. A beszélgetés során ugyanakkor ez a sajnálkozó mondat nem hangzott el.

A napilap még hétfőn beszélgetést szervezett nyolc olvasója és az államfő között. Ezen szóba került a Le Parisien internetes oldalán közzétett, az államfő és a mezőgazdasági kiállítás egyik bámészkodója közötti szóváltást megörökítő felvétel is, amely bejárta a világot, és politikai botrányt kavart Franciaországban.

"Még egy elnöknek is nehéz megállnia, hogy ne reagáljon egy őt ért sértésre. Azért, mert valakiből elnök lesz, még nem kell vele úgy bánni, mint egy lábtörlővel. Utólag úgy gondolom, jobb lett volna, ha nem válaszolok a férfinak" - olvasható a beszélgetés alapján készült háromoldalas interjúban. A lapban megjelent, el nem hangzott rész azonban újabb botrányt robbantott ki.

Javított kiadás

A találkozón kérdező olvasók ugyanis a lap utcára kerülése után azonnal jelezték, hogy az utolsó, sajnálkozó mondatot nem hallották. A tiltakozást követően a főszerkesztő, Dominique de Montvalon elismerte, hogy az olvasók valami olyat találtak az újságban, amit az elnök soha nem ejtett ki a száján, és így soha nem hallhatták. A beszélgetés írásos változatát - ahogy Franciaországban minden, politikusokkal készült interjú esetében - a szerkesztőség megjelenés előtt megmutatta az elnöki hivatalnak. Az Elysée-palota némi változtatást eszközölt a szövegen, és hozzátette az elnök sajnálkozását, amely a beszélgetésen nem hangzott el - mondta a főszerkesztő a Canal Plus kereskedelmi televízió reggeli műsorában.

De Montvalon elárulta azt is, hogy a javított változatot este 11-kor, lapzártakor kapták kézhez, emiatt gyorsan kellett választaniuk: vagy nem közlik le az interjút, vagy pedig mindkét változatot megjelentetik. A szerkesztőség ez utóbbi mellett döntött, így a szerdai számukban megjelentetik a beszélgetés eredeti, az elnöki hivatal javításai előtt elkészült írásos változatát, amely szerint Sarkozy ennyit mondott: "Még egy elnöknek is nehéz megállnia, hogy ne reagáljon az őt ért sértésre. Kétségtelenül nekem is vannak erényeim és hibáim."