Újabb tervezett szankciók Irán ellen

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára kidolgozott, Irán elleni újabb szankciókat tartalmazó határozattervezet felszólítja a tagállamokat egyes megnevezett, az iráni atomprogrammal kapcsolatban álló személyek be- és átutazási tilalmára, vagyonuk befagyasztására, és óvatosságra inti az Iránban működő bankokkal együttműködő pénzintézeteket.
Vágólapra másolva!

A hírügynökségek birtokába jutott szövegtervezetben szereplő szankciókat Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína egyeztette a héten Berlinben.

A dokumentum szerint valamennyi tagállamnak meg kell tiltania, hogy a kényes iráni nukleáris tevékenységgel foglalkozó, azokkal kapcsolatban álló vagy ahhoz támogatást nyújtó konkrét, megnevezett személyek beutazzanak vagy átutazzanak a területükön.

A tavalyi BT-határozatban számlabefagyasztással sújtott természetes és jogi személyek névsora újabb nevekkel egészül ki. Az államoknak óvatosan kell eljárniuk az Iránnal való kereskedelemhez nyújtott pénzügyi támogatások, így exporthitelek, hitelgaranciák és biztosítások területén.

A határozattervezet felszólítja a tagállamokat, kísérjék figyelemmel a területükön működő pénzintézmények és az iráni bankok közötti kapcsolatot, különös tekintettel a Melli és a Szaderat bankokra.

Az államoknak ellenőrizniük kell az iráni légi teherszállító és hajózási vállalat által szállított, Iránból érkező, illetve az oda tartó teherszállítmányokat, amennyiben felmerül a gyanú, hogy azok az ENSZ által tiltott árukat tartalmaznak.

A Biztonsági Tanács várhatóan a következő hetekben dönt a határozattervezetről. A testület péntekre tervezett ülését diplomaták közlése szerint a jövő hét elejére halasztották.