Tíz halott egy bejrúti robbantásban

Vágólapra másolva!
Pokolgépes merényletben megölték pénteken Bejrútban a libanoni terrorelhárítás egyik tisztjét. A robbanásban további kilenc ember vesztette életét.
Vágólapra másolva!

A rendőrség közlése szerint a pénteki pokolgépes támadás célpontja Viszám Eíd rendőrszázados volt a libanoni rendőrség elhárítási részlegéről, amely közel áll a Szaad Haríri vezette Szíria-ellenes parlamenti többséghez. A merényletben Eíd két testőre és hét civil is életét vesztette. Huszonöten megsebesültek.

A főleg keresztények lakta Kelet-Bejrút Hazmíja negyedében végrehajtott robbantás hatalmas pusztítást végzett. Szemtanúk szerint több gépkocsi lángba borult, megégett sebesültek és leszakadt testrészek hevertek mindenütt, s a detonáció száz méteres körzetben szórta szét Eíd autójának darabjait.

Libanonban az elmúlt három évben pokolgépes merényletek sorozatát követték el, s az áldozatok többnyire a szíriai befolyás ellen fellépő politikusok és újságírók közül kerültek ki. A parlamenti többség tagjai Szíriát teszik felelőssé a történtekért, a damaszkuszi kormány azonban következetesen tagadja, hogy ő állna a libanoni merényletek mögött.

A pénteki támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény a közel-keleti országban Rafík Haríri volt kormányfő 2005 februári meggyilkolása óta. A rendőrség terrorelhárító részlegét, amelyhez Viszám Eíd is tartozott, bevonták a három évvel ezelőtti politikai merénylet ENSZ-felügyelettel zajló nyomozásába is. A most megölt rendőrszázados két éve került posztjára, miután elődje megsebesült egy 2006-os bejrúti merényletben.

A terrorcselekményeken és a szunnita iszlám szélsőségesek tavaly nyári fegyveres lázadásán kívül Libanont belpolitikai válság is sújtja, amelyben a Nyugat által támogatott kormányzó koalíció áll szemben a radikális síita Hezbollah vezette ellenzékkel. A konfliktus több mint egy éve bénítja a kormány munkáját, és akadályozza a tavaly szeptember óta esedékes elnökválasztás megtartását is.