Óriási vízeséseket építenek New Yorkban

Vágólapra másolva!
Négy hatalmas vízesést építenek fel New Yorkban a nyári hónapokra. A látványosságtól a turizmus fellendülését, jelentős pénzbevételt remélnek.
Vágólapra másolva!

Hatalmas vízeséseket építenek New Yorkban Olafur Eliasson dán képzőművész tervei alapján, hogy fellendítsék a turizmust és 55 millió dollár extrabevételre tegyenek szert. A négy óriásvízesés, amelyek egyike a Brooklyn hídról fog alázuhogni, 15 millió dolláros (2,6 milliárd forint) beruházással valósul meg. Az összeg magánszemélyek adományaiból áll össze. 30-40 méter magasak lesznek a zuhatagok, és júliustól októberig működnek majd. Három közülük az East Riverbe és a New York-i kikötőbe fog ömleni hatalmas állványokról, mivel Eliasson elképzelése az, hogy ez a megoldás jól illik az állványokkal teli New York látványához.

A Circle Line hajóvállalat ingyenesen szállítja majd az érdeklődőket a vízesésekhez, bár - mint Eliasson magyarázta - az utasokat nem lehet olyan közel vinni a lezúduló vízhez, mint a Niagara- vízesésnél. "Hatalmas mennyiségű vízről van szó, és nem lenne tanácsos alámenni" - mondta. A vízesésekhez szükséges szivattyúkat újrahasznosítható energiával működtetik majd, és éjszakára takarékos megvilágítást kapnak, ezért - mint Eliasson mondta - nem Las Vegas-i stílusban fognak csillogni-villogni.