21 rendőrt robbantottak fel Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Huszonkét ember halt meg Pakisztánban egy öngyilkos robbantásban, és hatvanan megsebesültek. Csaknem az összes áldozat rendőr, akiknek egy ellenzéki tüntetést kellett volna biztosítaniuk. Benazir Bhutto, a pakisztáni ellenzék vezérének december 27-ei meggyilkolása óta ez a legnagyobb merénylet az országban.
Vágólapra másolva!

A kelet-pakisztáni Lahór városában öngyilkos merénylő robbantott csütörtökön délben. A robbanás legalább 22 embert megölt, és hatvan embernek okozott sebesülést - írja a BBC. A halottak legnagyobb rész rendőr volt, akiket azért vezényeltek ki, hogy biztosítsák a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt készülő ellenzéki tüntetést. A fiatal öngyilkos robbantó motorral érkezett a helyszínre, leparkolt, majd rendőrök egy csoportját vette célba, akik közledtek felé.

A robbanás abban a pattanásig feszült politikai helyzetben történt, amely a pakisztáni ellenzék vezetője, Benazir Bhutto meggyilkolása óta alakult ki az országban - írja a BBC. Bhutto december 27-én vesztette életét egy választási gyűlésen elkövetett robbantásban. Halála miatt az eredetileg január 8-ára kitűzött választásokat február 18-ára halasztották.

Megtalálták a robbantó fejét

A robbantás helyi idő szerint délben történt - ebben az időben a legelfoglatabbak a bírák és ügyvédek. "Iszonyatos volt a robbanás, után rengeteg ember, köztük rendőrök, feküdt szanaszét a földön" - mondta a BBC-nek egy szemtanú, Tarik Javed. Egy közeli ügyvédi irodában dolgozó férfi elmondta: a robbanástól betört ablakokat vér és húscafatok borították be. "Az egész épület megrázkódott, az utcán pedig testek hevertek, mindenki segítségért kiáltozott" - mondta a férfi.

Biztonsági források szerint a robbantás helyszínétől 100 méterre találták meg "szinte sértetlenül" egy vállig érő hajú és rövid szakállt viselő férfi - a feltételezett elkövető - fejét.

A robbantásért eddig semmilyen szervezet nem vállalta a felelősséget. A rendőrség szerint a merényletet úgy időzítették, hogy minél nagyobb károkat okozzon, és minél több áldozatot követeljen. Lahór rendőrfőnöke, Malik Mohamed Ikbal közölte: a halálos áldozatok egyet kivéve mindennyian renőrök voltak.

A helyszínen, a legfelsőbb Bíróság épülete előtt aznapra egy Pervez Musarraf elnök elleni tüntetést terveztek. A tüntetésen az elnök elleni küzdelem zászlóvivőinek számító ügyvédek és bírák vettek volna részt. Pakisztánban idén ez volt az első, több halálos áldozatot követelő terrortámadás.

Pakisztán legvéresebb éve

A robbantás annak a példa nélkül álló merénylethullámnak a sorába illeszkedik, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz közel álló iszlamistáknak tulajdonítanak. A terrortámadások miatt Pakisztán történetének legvéresebb éve volt a tavalyi, több mint 800 halottal, s az áldozatok fele az utóbbi három hónapban vesztette életét.

Az Afganisztánnal határos, északkelet-pakisztáni törzsi területeken bujkáló iszlamista fegyveresek bosszút esküdtek az iszlámábádi Vörös Mecsetet tavaly júliusban megrohanó biztonsági erők ellen. Az ostromban mintegy 100 iszlamista lelte halálát. Az al-Kaidát irányító Oszama bin Laden is szent háborút, dzsihádot hirdetett Musarraf elnök, kormánya és hadserege ellen a Vörös Mecsetben meggyilkolt iszlamista harcosok miatt.