Hillary Clinton felborította a papírformát

Vágólapra másolva!
Hatalmas meglepetésre Hillary Clinton nyerte demokrata oldalon a New Hampshire-i előválasztást. Korábban minden elemzés Barack Obama győzelmével számolt. A republikánusoknál John McCain nyerte ezt a fordulót. Ez a meglepően izgalmasnak bizonyuló éjszaka is megerősítette, hogy a demokratáknál egy nő és egy afroamerikai férfi között fog eldőlni az elnökjelöltségi harc, ami kimenetelétől függetlenül be fog kerülni a történelemkönyvekbe. A republikánus verseny továbbra is többesélyes.
Vágólapra másolva!

Már az első - tízszázalékos feldolgozottságon alapuló - adatok szerint is Hillary Clinton vezetett Barack Obama szenátor előtt, de akkor szakértők még arra számítottak, hogy a feldolgozottság előrehaladtával változik az állás, ez azonban nem következett be. Ez hatalmas meglepetés, mert a felmérések Obama fölényét jelezték előre, a Clinton-stábnak azonban sikerült fordítania (ennek hátteréhez kattintson ide).

A szavazóköri eredmények 89 százalékának feldolgozottságánál Hillary Clinton 39 százalékon áll Barack Obama (37 százalék) előtt. Végig szoros volt a különbség kettőjük között, de Obamának egyszer sem sikerült ennél jobban megközelítenie riválisát.

Barack Obama - az első afroamerikai jelölt, akinek komoly esélye van az elnökjelöltség megszerzésére - kiállt hívei elé és gratulált Clintonnak a győzelemhez. Hillary Clinton köszönetet mondott támogatóinak, és úgy fogalmazott, most találta meg a saját hangját. (Ezzel nyilván arra is utalt, hogy egy kávézói beszélgetésen érzelgős vallomást tett, ami nagy visszhangot váltott ki.) Az egykori First Lady ez után megismételte az igazságosabb, több embert elérő egészségbiztosításra és oktatásra vonatkozó ígéreteit.

McCain visszatért

A republikánusoknál beigazolódott a papírforma, John McCain magabiztosan nyerte a szavazást. 88 százalékos feldolgozottságnál 37 százalékon áll, míg az utána következő Mitt Romney csak 32 százalékot tudhat maga mögött. A szenátornak főbb riválisai már nem sokkal az urnazárás után gratuláltak is a győzelemhez, annyira egyértelmű volt a fölénye.

McCain győzelmi beszédében köszönetet mondott New Hampshire választóinak. Azt állította, végig őszintén kampányolt, ezért néha vitatkozott is a szavazókkal. McCain a 2000-es előválasztások során már nyert New Hampshire-ben, de akkor a jelenlegi elnök, George Bush végül megfordította az állást. McCain szenátornak most sincs könnyű dolga, pár hónappal ezelőtt már teljesen le is írták, miután gyengén sikerült adománygyűjtése és kampánystábja is összeomlott.

Forrás: gettyimages.com
McCain lendületet kaphat (további képek itt)

A demokratáknál a harmadik helyen ezúttal is John Edwards szenátor végzett, aki Iowa államban is a dobogó utolsó fokára került. Bár a szavazatok hatvan százalékának feldolgozottsága alapján 17 százalékot szerzett, bejelentette, nem száll ki a versenyből, folytatja a kampányolást. A republikánusoknál az iowai győztes Mike Huckabee futott be harmadikként, őt követi az országos felmérésekben rendszerint előkelő helyen szereplő Rudy Giuliani. (Utóbbi más taktikát választott riválisaihoz képest, és az előválasztásokban később következő, nagyobb államokra koncentrálja kampányát.)

Forrás: gettyimages.com
A felmérésekben még Obamának állt a zászló

Nagy médiafigyelem övezte a New Hampshire-i szavazást, ami különösen fontos lehet a demokrata oldalon. Elemzők eredetileg arra figyelmeztettek, ha Hillary Clinton ezúttal is alulmarad fő riválisával, Barack Obamával szemben - mint ahogy az az előválasztások nyitányán, az iowai jelölőgyűlésen történt -, akkor az nagyon megnehezítheti céljának elérését, vagyis hogy demokrata oldalon ő legyen az elnökjelölt. Győzelmével azonban most új lendületet kaphat kampánya.

Obamát mutatták esélyesnek a felmérések

Az előzetes felmérések és az urnazáráskor közölt exit poll eredmények is Obamát mutatták az esélyesebbnek, így Clinton az utolsó pillanatig kampányolt az állás megfordítása érdekében, ennek legérdekesebb pontja az volt, amikor majdnem sírva fakadt.

A republikánus oldalon New Hampshire-ben John McCain szenátort tartották esélyesebbnek a felmérések alapján, ott azonban a teljes előválasztást tekintve nyitottabb a verseny. Iowában Mike Huckabee nyert, neki azonban ebben az államban nem volt esélye.

Forrás: MTI
Mitt Romney nem adja fel

Nagy volt a tétje a New Hampshire-i szavazásnak Mitt Romney számára, akiről elemzők azt mondták, nyernie kell ahhoz, hogy lendületben tudja tartani kampányát. Romney a szavazás után tartott beszédében jelezte, a második hely ellenére sem adja fel a versenyt.

Mi jön ez után?

Folytatódnak az előválasztások, a következő helyszín Michigan (január 15.), majd két déli állam, Nevada és Dél-Karolina kerül sorra. Az igazán fontos dátum azonban február 5-e, amikor közel két tucat államban rendeznek előválasztást, illetve jelölőgyűlést. Ez a szuper-, mega-, vagy gigakedd (az amerikai sajtó izgalmi fokától függően), amely jó eséllyel eldönti majd, kik lesznek a jelöltek republikánus és demokrata oldalon. Hivatalosan ugyan csak augusztus végén, illetve szeptember döntik el a pártok, de gyakorlatilag már jóval hamarabb eldől.

Demokrata párbaj

A New Hampshire-ielőválasztás után végképp egyértelmű, hogy a demokratáknál az elnökjelöltség két erős aspiráns, Barack Obama és Hillary Clinton között fog eldőlni. Obamának nagy erőt adott az iowai győzelem, míg Clinton a látványos visszatéréstől kapott lendületet. Természetesen már most vannak kalkulációk arra, hogy melyikük szerepelhet jobban a következő előválasztásokon, a New Hampshire-ben történtek után azonban ezekre talán korai lenne alapozni.

Forrás: gettyimages.com
Újra megnyílt a verseny (további képek itt)

Hillary Clinton új tanácsadókat - hirdetési szakembereket és stratégákat - vesz fel, és szerdán nem utazik semmilyen kampányeseményre, hanem a folytatásról tárgyal férjével és stábjával - írja a The New York Times. Folytatja az adománygyűjtést is, akárcsak Barack Obama, aki szerdán épp New Yorkban - ahol Clinton az egyik szenátor - vesz részt egy ilyen eseményen.

Többesélyes republikánus verseny

A republikánusoknál az erőviszonyok továbbra is ugyanolyan kuszák, mint előtte. Legfeljebb annyi egyértelmű, hogy Mitt Romney-nak tovább halványultak az esélyei. A New Hampshire-i győzelem ugyan lendületet ad John McCainnek, de attól még messze van, hogy zsebében érezhesse a jelöltséget. Az Iowában meglepetésre nyerő Mike Huckabee most abban bízhat, hogy a déli államokban vonzó lesz baptista lelkész múltja és kormányzói tevékenysége Arkansasban. És persze izgalmas kérdés lesz, hogy mennyire válik be az egykori New York-i polgármester, Rudy Giuliani taktikája, aki deklaráltan a nagyobb államokra gyúr, és ezért az eddigi előválasztásokon alig vetette észre magát.