Kaszjanov nem indulhat a választáson

Vágólapra másolva!
Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök nem indulhat az orosz elnökválasztáson, mert az általa összegyűjtött aláírások több mint 13 százalékát nem fogadta el a választási bizottság. Sokan politikai indíttékot sejtenek a háttérben, Kaszjanov szerint egyértelműen Putyin utasítására zárták ki a versenyből.
Vágólapra másolva!

Nem vette fel Mihail Kaszjanovot az elnökjelöltek listájára a Központi Választási Bizottság (CIK), mivel az általa összegyűjtött kétmillió támogató aláírás közül 13 százaléknyinál többet nem megfelelőnek minősítettek - jelentették be vasárnap délelőtt Moszkvában. Sokak szerint a bizottság politikai indíttatásból döntött így, pedig az orosz elemzők pedig felesleges ez a túlbiztosítást, hiszen a választás gyakorlatilag már eldőlt. Különböző felmérések egybehangzó eredményei alapján ugyanis a választók 70-88 százaléka a Vlagyimir Putyin elnök támogatásával jelölt Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettesre szándékozik szavazni, s Kaszjanov 1 százalékra számíthatott volna.

Kaszjanov szerint a döntés azt jelzi, hogy Oroszország a diktatúra felé csúszik. Mint mondta, semmi kétsége afelől, hogy Vlagyimir Putyin elnök utasítására zárták ki őt a versenyből. A legfelső bíróságnál még fellebbezhet, panaszáról öt napon belül döntenek. A CIK korábban hangsúlyozta: nem a Kaszjanovot támogató aláírások hitelességével van gond, mert nem is vizsgálták azokat, amelyek hamisítása miatt a Mari Autonóm Köztársaságban büntetőeljárást indítottak Kaszjanov ottani irodavezetője ellen. Sok ív viszont nem felel meg a formai szabályoknak - például nem írták alá az aláírások gyűjtői, vagy a dátumot nem maguk a támogatók írták be - s az ilyen íveken szereplő aláírásokat nem fogadták el.

A választási törvény értelmében az elnökválasztáson a parlamenti pártok jelöltjeit adataik benyújtása után bejegyzik, míg azoknak, akik maguk indulnak, előbb egy legalább 500 fős kezdeményező csoportot kell összehozni, s többeknek, így Garri Kaszparov ellenzéki politikusnak ehhez nem adtak bérbe termet Moszkvában. Ha a CIK elfogadta a kezdeményező csoport létét a közjegyző előtt adott aláírások alapján, a jelölt hozzáfoghat a kétmillió aláírás gyűjtéséhez, amire alig egy hónapja van, s ami jelentős költséggel jár. Az illető csak akkor kerül a listára, ha a CIK a kétmillió aláírást is elfogadta.

A vasárnapi döntés után nagy valószínűséggel négy jelölt indul a március 2-i elnökválasztáson: Dmitrij Medvegyev, az Egységes Oroszország jelöltje és további három párt - Putyin elnök támogatásával indított - jelöltje: Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja, Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszországi Liberális-Demokrata Párt vezetője, továbbá Andrej Bogdanov, az Oroszországi Demokrata Párt vezetője, akinek pártja a december 2-i dumaválasztásokon a CIK szerint 89780 szavazatot szerzett.