Jéggel és hóval küzdenek Bulgáriában

Vágólapra másolva!
Eljegesedett utakat, befagyott kikötőket, akadozó távfűtést, egekbe szökő energiafogyasztást okozott Bulgáriában a rendkívüli hideg. 2008 első napjaiban kilenc ember halt meg a hideg miatt.
Vágólapra másolva!

Megbénította a közlekedést hétfőn a Bulgária déli és középső részén beköszöntött fagy. Rendkívüli állapotot hirdettek a déli Haszkovo és Kardzsali körzetekben, délkeleten Jambol és Szliven környékén, a középső országrészben fekvő Veliko Tarnovóban, valamint a délnyugati Szamokov és a nyugati Pirdop körzetben.

Az északi országrészben, Rusze környékén erős havazás nehezíti az életet. Az ország északi és északkeleti részén 100 iskola továbbra is zárva tart. A Fekete-tenger partján az erős szél okozott fennakadást, a várnai repülőtér átmenetileg be is zárt. A fagy ellehetetlenítette a hajózást a Dunán. A ruszei kikötőt lezárták.

Forrás: EPA

Vasárnap a rendkívüli hideg, - amely a távfűtés akadozásával járt együtt a fővárosban, Szófiában és Veliko Tarnovóban - olyan nagymértékű, közel hétezer megawattos áramfogyasztást eredményezett, amilyet utoljára 19 éve tapasztaltak Bulgáriában. Az év első hét napján kilencen vesztették életüket a hideg idő miatt.