Hasim Thaqi lett Koszovó miniszterelnöke

Vágólapra másolva!
Koszovó miniszterelnökévé választotta szerdán Hasim Thaqit, a Koszovói Demokratikus Párt(DPK) elnökét a pristinai parlament.
Vágólapra másolva!

A 39 éves politikus pártja nyerte a függetlenségre vágyó dél-szerbiai tartományban november 17-én tartott választásokat, és 37 helyhez jutott a 120 tagú parlamentben. A kormányt legfőbb riválisával, a 25 mandátumot birtokló Koszovói Demokratikus Szövetséggel (DSK) alakította meg, így 62 mandátummal, abszolút többség birtokában kormányozhatnak.

Hosszú tárgyalások vezettek el a koalíciós egyezséghez, amelynek értelmében a DSK vezetője, Fatmir Sejdiu marad Koszovó elnöke. Ezen felül a pártja egy miniszterelnök-helyettest és öt minisztert ad a kabinetbe.

Thaqi pártjának jutott a házelnöki tisztség, egy miniszterelnök-helyettesi poszt, valamint a hét legfontosabbnak számító miniszteri tárca. Köztük van a vállalkozási és pénzügyi, a belügyi, az energetikai és bányászati - Koszovónak hatalmas és igen értékes ércvagyona van -, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési, valamint a közszolgálatokat felügyelő minisztérium.

A koszovói szerbek két helyet kaptak a kormányban: a munka- és szociálisügyi, valamint a menekültek visszatérését felügyelő miniszter posztját. Egy kormányzati pozíció, a környezetvédelmi és vidékfejlesztési tárca más nemzeti kisebbség képviselőjének jutott.