Gyurcsány: elkerülhetetlen Koszovó függetlensége

Vágólapra másolva!
Elkerülhetetlennek látszik Koszovó függetlensége - mondta Gyurcsány Ferenc kedden Strasbourgban, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén. A miniszterelnök szerint egyúttal Szerbiának is európai távlatot kell adni, nehogy elszigetelődjön.
Vágólapra másolva!

Koszovó függetlenné válása egyre elkerülhetetlenebbnek látszik, bár ennek tartalmát és következményeit még meg kell határozni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Strasbourgban, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén mondott beszédében.

Gyurcsány szerint Koszovó jelenlegi jogállása fenntarthatatlan, és Európának összehangolt, építő szellemű vezető szerepet kell vállalnia a rendezésben. Kiemelte az Ahtisaari-tervben foglalt elvek fontosságát, a folyamat jogállami keretek közt tartását és azt, hogy a nemzetközi közösségnek szoros figyelemmel kell követnie a folyamatot.

Egyúttal - hangsúlyozta Gyurcsány - Szerbia számára is európai távlatot kell adni, nem szabad hagyni, hogy az ország elszigetelődjön. Segíteni kell Belgrádot a demokrácia megerősítésében, és útitervet kell felvázolni Szerbia számára az uniós tagjelölti státus elnyeréséhez.