A pénzükért aggódó amerikaiakat nyugtatgatta Bush

Vágólapra másolva!
Az egyre borúsabb gazdasági kilátások miatt aggódó amerikaiakat igyekezte megnyugtatni George Bush elnök idei - és várhatóan utolsó - évadnyitó beszédében. Újdonságokkal és nagy tervekkel nem állt elő az egyébként is népszerűtlenségi mélyponton lévő elnök.
Vágólapra másolva!

Az Unió helyzete (State of the Union) című beszéddel nyitja meg hagyományosan az amerikai elnök a politikai évadot minden év januárjában. George Bush elnöknek minden bizonnyal a mostani volt az utolsó ilyen szónoklata (bár elvileg távozása előtt is van még lehetősége), és a központban ezúttal a gazdaság állt. Bush szerint "a konyhaasztaloknál aggódnak" az amerikaiak az anyagi helyzetük miatt, de igyekezett megnyugtatni őket, hogy hosszú távon növekedni fog a gazdaság.

Az elnök elsősorban a Fehér Ház által nemrég beterjesztett 150 milliárd dolláros ösztönző csomagban bízik. Ennek lényege, hogy adóvisszatérítést adnak közel 120 millió amerikai háztartásnak, amelyek aztán így növelhetik a fogyasztásukat, lendületet adva a gazdaságnak. Több elemző szerint sem garantálható azonban a siker, ráadásul a csomag tovább duzzaszthatja az amúgy is magas költségvetési hiányt.

Az amerikai gazdaságot egyszerre sújtja a hitelezési válság és az ingatlanpiac visszaesése. A szövetségi jegybank múlt héten rekord mértékben csökkentette az irányadó kamatot, hogy így vegye elejét az ország recesszióba süllyedésének.

Nagy tervek helyett apróságok

Több amerikai lap is jellegtelennek nevezte Bush beszédét. Valóban nem szolgált olyan emlékezetes kijelentésekkel, mint amikor a "gonosz tengelyéhez" sorolta Iránt, Irakot és Észak-Koreát. Nagy tervek helyett sok apróságot sorolt fel, például azt a nem túl grandiózusnak tűnő elképzelést, hogy a jövőben a katonáknak járó iskolai támogatást a családtagok is felhasználhatnák.

A külpolitikai célok között újdonság nem szerepelt. Bush azt mondta, az új iraki stratégia, amely a haderő létszámának növelésén alapul, sikeres, valamint kijelentette azt is: az al-Kaida "menekül" és vereséget fog szenvedni. Ismét felszólította Irán vezetőit, hogy "fejezze be a terroristák támogatását", de hozzátette, hogy az Egyesült Államok az iráni embereket tiszteli.

Az elnök jövő januárban költözik csak ki a Fehér Házból, de politikai súlya addig is folyamatosan csökken, így komolyabb intézkedések már nem várhatók tőle. A Gallup napokban készített felmérése - amelyet a BBC News idéz - szerint ráadásul a népszerűséget tekintve ez eddig a legrosszabb év George Bush számára elnöksége kezdete óta. Jellemző, hogy saját pártjában, a republikánusoknál az elnökjelöltségre hajtó politikusok is igyekeznek távolságot tartani tőle, és sokkal inkább hivatkoznak Ronald Reaganre vagy idősebb Bush elnökre, mint rá.