Fegyvercsempészeket ítéltek el Franciaországban

Vágólapra másolva!
Kilenc személyt ítélt el pénteken egy touloni bíróság a volt Jugoszláviából Franciaországba irányuló fegyvercsempészet miatt. A banda tagjai szélsőséges szervezeteket láttak volna el a fegyverekkel, a bevételt pedig kábítószer eladásából sokszorozták volna meg.
Vágólapra másolva!

A legsúlyosabb ítéletet, nyolcévi börtönt, az 54 éves boszniai horvát Zvonko Lukicra szabták ki. Lukic, akit a hálózat irányítójának tekintettek a francia hatóságok, a horvát hadsereg nyugalmazott tisztje szolgált a francia idegenlégióban is, és neve szerepel a hágai Nemzetközi Törvényszék egyik jelentésében mint a háborús bűnökért körözött Ratko Mladic boszniai szerb tábornokhoz közel álló személy.

Három vádlott 6 hónaptól 4 évig terjedő letöltendő börtönbüntetést kapott, ketten pedig másfél, illetve 2 évi felfüggesztett szabadságvesztést. Három további, közvetítéssel vádolt személyt, egy románt és két franciát 30-tól 40 hónapig terjedő börtönre ítéltek.

A francia rendőrség 2007 januárjában csapott le a fegyvercsempész bandára, 194 fegyvert, köztük 54 AK-47-est, vadászpuskákat, több száz kilogramm lőszert és robbanószerkezeteket foglaltak le három délkelet-franciaországi rejtekhelyen.

A horvát rendőrség már 2005-ben figyelmeztette a francia hatóságokat havonta két alkalommal Horvátországból induló fegyverszállítmányra. Szerintük a fegyvereket nem Franciaországban kívánták értékesíteni, hanem olyan szervezeteknek szántak eladásra, mint a szélsőséges Baszkföld Haza és Szabadság (ETA) vagy az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA), továbbá kokaint vásároltak rajta Kolumbiából.

A drog célállomásai Zágráb szerint Ausztria, Magyarország, Szlovénia és Horvátország voltak. A francia rendőrök ezt követően kezdték lehallgatni Lukic öt mobiltelefonját, és sikerült felgöngyölíteniük a hálózatot.

A decemberi per során az ügyész hangsúlyozta, hogy még soha nem lepleztek le Franciaország területén olyan fegyverkereskedelmet, amelynek ilyen kiterjedt regionális és nemzetközi leágazásai lettek volna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!