Sáskaként özönlenek Egyiptomba a gázaiak

Vágólapra másolva!
Ezrével özönlöttek csütörtökön is Egyiptomba a benzint, kecskét, cigarettát vásárló gázaiak. A határt elválasztó falat szerdán robbantották át fegyveresek. Az egyiptomiak szerint az érkező palesztinok úgy viselkednek, mint a sáskák. A roham oka, hogy Izrael blokád alatt tartja Gázát, a helyiek pedig attól tartanak, hogy nem marad tartalékuk. Egyiptom közölte: nem fogják kitoloncolni a gázaiakat.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön ismét palesztinok ezrei mentek át a gázai övezetből a szomszédos Egyiptomba azt követően, hogy szerdán fegyveresek felrobbantották a határon fekvő falat - írja a BBC. Helyszíni tudósítók szerint elképzelhető, hogy csütörtökön többen lépik majd át ahatárt, mint szerdán, amikor legalább 50 ezren keltek át Egyiptomba.

A határ közelébe fekvő Rafah városában az egyiptomi biztonsági erők megpróbálják ellenőrizni a határon átáramló tömeget. A rendőrök több palesztint megállítanak és kérdéseket tesznek fel nekik. Az egyiptomi becslések szerint csütörtökön közel félmillió palesztin tartózkodott a Sínai-félszigeten, akik főként Egyiptomban élő rokonoknál és mecsetekben töltötték az éjszakát.

Az átkelés oka, hogy Egyiptomban jóval olcsóbban lehet hozzájutni az élelmiszerekhez, a benzinhez, a cigarettához, a kecskéhez és más jószágokhoz. Egy egyiptomi járókelő a BBC-nek azt mondta: "szerdán még nagyon kedvesek voltak a palesztinok, de már úgy viselkednek, mint a sáskák".

Izrael múlt héten vette blokád alá a gázai övezetet, miután onnan rakétákat lőttek ki a zsidó államra. Gáza így üzemanyag és áram nélkül maradt, az ott élők pedig pánikszerű bevásárlásba kezdtek, hogy elegendő tartalékuk legyen a blokád idejére. Ehud Olmert izraeli kormányfő csütörtökön azt mondta: nem akarják, hogy a blokád miatt humanitárius katasztrófa alakuljon ki, a gázaiak élete azonban addig nem normalizálódhat, amíg Izrael rakétatűz alatt ál.

Egyiptommal szemben pedig az Izrael követelése, hogy ellenőrizzék a Rafahon keresztül belépőket, mivel szélsőségesek rendszeresen fegyvert csempésznek be a területre. Az új helyzetben a csempészeknek még könnyebb dolguk van. Egyiptom közölte: nem fognak erőt alkalmazni annak érdekében, hogy a palesztinok visszatérjenek Gázába.