Érsekújvári rendőr lőtt a Hedvig-bábura

Vágólapra másolva!
Több szlovákiai magyar hírportál szerda délutáni értesülése szerint mégiscsak rendőrként - Érsekújvárban - dolgozik az a személy, aki a városhoz közeli Szímő község vadásztársaságának lőterén gépisztollyal lőtt egy célbábura, miközben a tavalyelőtt Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig nevét üvöltözve mocskolódott.
Vágólapra másolva!

Nem megerősített értesülések szerint az érsekújvári rendőrség kötelékéhez tartozó 24 éves Radovan nevű férfi a saját keresztnevén és születési évszámának megjelölésével "Radovan83" néven rakta fel az internetre a "hősiességét" rögzítő felvételt, amelyet a botrány kirobbanása után törölt.

Az ügyben vizsgálatot indító Robert Kalinák belügyminiszter a lövöldözésről készült videofelvételről szerdán délután azt nyilatkozta, hogy az "nem rendőrségi lőtéren és nem is hivatalos rendőri lőgyakorlaton készült."

Michal Kopcík, az országos rendőrfőkapitány első helyettese beismerte: a videofelvételt valóban egy érsekújvári rendőr készítette, de az ominózus jelenet forgatásakor rajta kívül más rendőr nem, csak nyolc civil személy tartózkodott a szímői lőtéren. Egyelőre nem közölték, hogy ki lehet a bábura lövöldöző személy.

A rendőr 2006 tavaszától szolgál a testületnél, ahonnan a történtek után minden bizonnyal elbocsátják, mert bűncselekményt ugyan ezzel a tettével nem követett el, de a szolgálati fegyelmet és esküjét mindenképpen megszegte, amikor ilyen akció résztvevőjeként ilyen felvételeket készített, majd a világhálón népszerűsített.

A nyitrai egyetemistát, Malina Hedviget saját elmondása szerint 2006 augusztusában két bőrfejű véresre verte, mert az utcán magyarul beszélt. A lány panaszt tett a rendőrségen, de a vizsgálatot két héten belül azzal zárták le, hogy Malina Hedvig hazudott, a támadásról szóló történetet maga eszelte ki, s mivel panaszával megtévesztette a nyomozóhatóságot, vizsgálat folyik ellene, amely akár a lány öt évig terjedő szabadságvesztésével is végződhet.

A magyar-szlovák hivatalos kapcsolatokat is megrontó, Szlovákiában hisztériát gerjesztő és a magyarellenes indulatokat felkorbácsoló esemény részleteinek feltárása érdekében a legfőbb ügyészség tavaly szeptember óta folytat vizsgálatot, de ennek lezárását a legfőbb ügyész csak március végére ígérte.