Ellenzéki jelölt lett a kenyai parlament elnöke

Vágólapra másolva!
A Narancssárga Demokratikus Mozgalom (ODM) ellenzéki mozgalom jelöltjét, Kenneth Marendét választották meg kedden a kenyai parlament elnökévé.
Vágólapra másolva!

Az ellenzék megkérdőjelezte a parlamenti választásokkal párhuzamosan tartott elnökválasztás eredményét, Mwai Kibaki elnök újjáválasztását s ennek nyomán a kelet-afrikai országban kitört erőszakos cselekmények halálos áldozatainak száma megközelítette a hatszázat.

Marende 105 szavazatot kapott az elnököt támogató tábor jelöltjével, Francis Ole Kaparóval szemben, aki 101 voksot kapott a szavazás harmadik s egyben utolsó fordulójában.

A 222 fős parlamentben az ODM-nek van a legtöbb képviselője, szám szerint 99, miután Kibaki miniszterei és támogatói vereséget szenvedtek a decemberi választásokon. Kibaki Nemzeti Egységpártjának (PNU) 43 képviselői helye van a törvényhozásban.

Mwai Kibaki és Raila Odinga egyaránt jelen volt a parlamenti ülésen: most jelentek meg együtt a nyilvánosság előtt a választások után.

Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, aki kedd este érkezett volna Nairobiba, hogy közvetítsen a kenyai válságban, súlyos influenzás megbetegedés miatt néhány nappal elhalasztotta utazását.