Lefasisztázta Slota pártját, fizetnie kell

Vágólapra másolva!
A pozsonyi bíróság 1 millió korona pénzbírságra és bocsánatkérésre ítélte Duray Miklóst szlovákiai magyar politikust. Durayt azért büntették meg, mert állítólag fasisztának nevezte a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Pártot.
Vágólapra másolva!

Bocsánatkérésre és egymillió korona (7,6 millió forint) pénzbírságra ítélte szerdán a pozsonyi kerületi bíróság Duray Miklóst, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) stratégiai kérdésekért felelős alelnökét. A politikust a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelentette fel.

Slotáék azért perelték be Durayt, mert 2006 nyarán a budapesti Info rádióban állítólag fasiszta pártnak nevezte az SNS-t. Duray fellebbez az ítélet ellen.

"A bírósági döntés gyakorlatilag a szólásszabadság korlátozását jelenti" - mondta Duray, aki a strassbourgi nemzetközi bíróságra viszi az ügyet. Slotáék eredetileg tízmillió korona (76 millió forint) kártérítésre tartottak igényt. A párt jogi képviselője a szerdai ítéletre úgy reagált, hogy az SNS elnöksége majd eldönti, megelégszik-e az egymillióval, vagy a hiányzó összeg érdekében megteszik-e a szükséges, további jogi lépéseket.