McCain és Obama nyert Dél-Karolinában

Vágólapra másolva!
Dél-Karolina államban több nap eltéréssel tartottak előválasztást a republikánusok és a demokraták. Előbbieknél John McCain nyert, utóbbiaknál Barack Obama.
Vágólapra másolva!

Olyan szoros versenyt hozott január 19-i dél-karolinai republikánus előválasztás, hogy a hírügynökségek és televíziók közel nyolcvan százalékos feldolgozottságig vártak, mielőtt kiadták volna előrejelzésüket arról, hogy ki a győztes.

A liberális nézeteiről ismert és ezért a konzervatív republikánusok körében nem túl népszerű John McCain kapta a voksok 33 százalékát, míg az egykori baptista lelkész Huckabee 30 százalékát. Utóbbi gratulált riválisának a győzelemhez, de egyúttal jelezte azt is, nem száll ki a versenyből.

A dél-karolinai versenyt már csak azért is megkülönböztetett figyelemmel kísérik a republikánusok, mert 1980 óta mindig az nyerte el az elnökjelöltséget a párton belül, aki ebben az államban győzött.

Az egy héttel későbbi demokrata előválasztáson Barack Obama nyert, megelőzve fő riválisát, Hillary Clintont. "Dél-Karolina pont azért fontos a demokratáknak, amiért a republikánusoknak: ez az az állam, ahol a tömeg beszél" - mondta a választásról a CNN-nek Bill Schneider politikai elemző. Schneider szerint Dél-Karolina azt mutatja, ki a legnépszerűbb a párt tömegszavazói körében és melyik réteg lehet a döntő.

A dél-karolinai választás legfontosabb következménye, hogy Obama továbbra is versenyben van, hiába lett második Clinton mögött New Hampshire-ben (ahol az ő győzelmét jósolták az előzetes eredmények) és Nevadában. A két jelölt jelenleg döntetlenre áll az elhódított államokat tekintve, ugyanis Obama nyert az első előválasztáson, Iowában is.