Csökkentették a terrorkészültséget Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Már nincs érvényben a legmagasabb szintű terrorkészültség Brüsszelben, de továbbra is marad számos készültségi intézkedés az Európai Uniónak és a NATO-nak is otthont adó fővárosban - derül ki a belga hírügynökség csütörtöki jelentéséből. Karácsony előtt jelentették be, hogy megnövekedett a városban a terrortámadás veszélye, emiatt elmaradt a hagyományos szilveszteri tűzijáték is.
Vágólapra másolva!

Egy fokozattal, négyesről hármasra csökkentették a terrorkészültség szintjét Brüsszelben a belga biztonsági kabinet csütörtöki döntése nyomán. A miniszterelnököt, valamint a bel- és az igazságügy-minisztert is magában foglaló kormányszerv a legfrissebb nemzetbiztonsági jelentések alapján úgy ítélte meg, hogy már nincs szükség a legmagasabb szint fenntartására.

A hatóságok a téli ünnepek előtt jelentették be, hogy megnövekedett a terrortámadás veszélye Brüsszelben, miután őrizetbe vettek egy 14 fős csoportot, amelynek tagjai állítólag az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egy bebörtönzött tagjának kiszabadítására készültek.

Azóta fokozottan ellenőrizték a látogatottabb helyeket, növelték a rendőrjárőrök számát, gondosan átvizsgálták az elhagyott csomagokat, lezárták a nyilvános szemeteskukákat. A mostani döntés értelmében az intézkedések egy részét enyhítik, de - mint egy kormányilletékes, Jaak Raes fogalmazott - számos "látható és kevésbé látható" biztonsági intézkedés érvényben marad.

A 2003-ban 10 évre ítélt bűnöző - Nizár Trabelszi egykor tunéziai profi labdarúgó - annak idején elismerte, hogy az al-Kaida terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden megbízásából öngyilkos merényletet tervezett az amerikai légierő egyik belgiumi támaszpontja, az atomfegyvereket is rejtő Kleine Brogel ellen. Trabelszi egy minapi levélben tagadta, hogy az elfogottak a kiszabadítására készültek volna, és azt állította, hogy nincs terrorfenyegetés Brüsszel ellen.

A csoport tagjait bizonyíték hiányában később szabadon engedték, de ügyükben folytatódik a nyomozás. A fokozott készültség a lakosság aggodalmaival ellentétben nem okozott súlyos gondokat a karácsony és az új év ünneplésében, csupán a repülőtéren volt a szokottnál némileg hosszadalmasabb a biztonsági ellenőrzés, illetve a hagyományos szilveszteri tűzijáték maradt el. Egyelőre nincs döntés arról, mikor vizsgálják ismét felül a készültségi intézkedéseket kormányszinten.