Szaddám Irán miatt beszélt tömegpusztító fegyvereiről

Vágólapra másolva!
Szaddám Huszein volt iraki diktátor egy Irak elleni iráni invázió megelőzésére keltette azt a látszatot, hogy tömegpusztító fegyverei vannak - erről a Huszeint kihallgató amerikai FBI-tiszt számolt be a CBS televíziónak.
Vágólapra másolva!

Irak egykori erős embere még az amerikai támadás jelentette fenyegetés árnyékában sem volt hajlandó eloszlatni azt a téves képzetet, hogy titkos fegyverek vannak birtokában. Egyáltalán nem számított arra, hogy az Egyesült Államok megszállja országát. Szaddám tartott attól, hogy a szomszédos Irán lerohanhatja országát. Ezért fenn akarta tartani a látszatot, hogy bevethető tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik - mondta George Piro, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynöke, aki hónapokon át hallgatta ki a volt diktátort.

A libanoni származású Piro úgy nyerte meg bizalmát, hogy azt állította, személyesen George Bush elnök utasítására jár el. Ő látta el írószerrel, tisztálkodási eszközökkel, és egyike volt a kevés arabul beszélő amerikai ügynöknek. Huszein megnyílt előtte.

Elmondta, hogy teljesen elszámította magát Bush szándékait illetően. Azt hitte, hogy az Egyesült Államok legfeljebb egy néhány napos légitámadást hajt végre Irak ellen. Azt hitte, egy ilyen támadást túl lehet élni. Azzal nem számolt, hogy Amerika szárazföldi műveleteket indít az ország megszállására.

A diktátor még akkor sem fedte fel, hogy nincsenek titkos fegyverei, amikor már egyértelművé vált, emiatt indítják meg a háborút. Huszein továbbra is "erős embernek" akart látszani, aki képes elhárítani egy iráni támadást - állítja Piro.

Az FBI-tiszt szerint Huszeinnak szándékában állt a titkos fegyverprogram újraindítása. Megvoltak ehhez az eszközei és mérnökei is. Vegyi, biológiai, sőt atomfegyver birtokába akart jutni.

Szaddám Huszein arról is beszélt az őt kihallgató tisztnek, hogy milyen módon járt túl az őt üldöző amerikai egységek eszén. A diktátort 9 hónap után tudták csak elkapni. Ez alatt az idő alatt Huszein mindig változtatott szokásain, váltogatta járműveit, megvált az őt védő osztagtól, hogy ne bukkanjanak a nyomára. Kérkedő hangnemben azt is elmondta, hogy a háború elején a Bagdadtól délre fekvő Dora-farmokon rejtőzött. Az amerikaiak helyesen feltételezték, hogy ott tartózkodik, több tonnányi bombával és rakétákkal füstölték ki a helyet, de egyik lövedék sem találta el, életben maradt.