Táborban nevelik át a fiatal német bűnözőket

Vágólapra másolva!
Átnevelő tábort hoz létre az egyik német tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália a bűnöző fiatalok számára. A fiatalkorúak körében terjedő bűnözés kezelése megosztja a nagykoalíciót, és ez az egyik meghatározó téma a közelgő tartományi választásokon is.
Vágólapra másolva!

A klevei járásban létesítendő intézmény a közeli hetekben nyitja meg kapuit 12 és 15 év közötti bűnelkövetők előtt. A tábor első nyolc "lakóját" később náluk idősebb elkövetők is követhetik. A tartomány igazságügyi minisztere további hasonló táborok létesítését helyezte kilátásba, tagadva azonban, hogy az amerikai fiatalkorúak javító-nevelő táborairól vettek volna példát. Mint mondta, az utóbbiakban megalázó bánásmódban részesülnek az elítéltek, ez viszont német földön megengedhetetlen volna.

A klevei tábor lakói szigorú szabályok szerint töltik majd napjaikat. A munkából, fegyelmi és magatartási gyakorlatokból, sportból álló átnevelés azt a célt szolgálja, hogy a fiatalkorú elítéltek megtalálják a társadalomba visszavezető utat - fogalmaz a két miniszter közös közleménye.

Németországban az utóbbi hetekben fontos belpolitikai vitatémává vált a fiatalkorúak - köztük bevándorló fiatalok - körében terjedő bűnözés és annak visszaszorítása. A szövetségi nagykoalíció egyik fele, a konzervatív uniópártok a fiatalkorú elkövetőkre vonatkozó büntetőjog szigorítását sürgetik, míg kormányzati partnereik, a szociáldemokraták ezt mereven ellenzik. A kérdés a jelek szerint fontos téma lesz a három tartományban (Hessen, Alsó-Szászország, Hamburg) közelgő választásokat megelőző kampányban.