Nem enged a kendőtilalomból a török hadsereg

Vágólapra másolva!
Beszállt a hadsereg is a török fejkendő-vitába: a világi elit mellett felsorakozva a hadsereg vezetője is ellenezte a jelenlegi szabályok enyhítését. A kérdést megreformáló javaslatot a parlament többsége viszont aláírta.
Vágólapra másolva!

A török hadsereg vezérkari főnöke szerdán utalt arra, hogy hadsereg ellenzi a fejkendőviselés tilalmának bármiféle enyhítését. "A török társadalom minden része tudja, hogy mit gondol a hadsereg a fejkendőviselésről. Nem akarok beszélni erről az ügyről" - fogalmazott Yasar Büyükanit tábornok.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és az ellenzéki nacionalista Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) új javaslatot terjesztett kedden a parlament elé a muszlim fejkendő egyetemi viselése ügyében. Enyhíteni akarják a fejkendő viselésére vonatkozó tilalmat, de mivel korábbi elképzelésük felzúdulást váltott ki az ország világi elitjének körében, új elképzeléseikben már jobban figyelembe vették az tiltakozók aggodalmait.

Az új javaslat értelmében - amelyet a két párt 348 képviselője, vagyis az 550 tagú parlament többsége aláírt -, a felsőoktatási intézményekben kizárólag a diáklányok viselhetnek fejkendőt, de ők is csak a török hagyomány szerint áll alatt megkötöttet. A fej köré csavart kendő, amelyet a politikai iszlám jelképének tekintenek, továbbra is tiltott viselet lesz.

A világi elit - köztük a hadsereg tábornokai és a bírói kar nagy része - élesen ellenzi a muzulmán fejkendő nyilvános viselésére vonatkozó, 80 esztendeje hatályban lévő tilalom enyhítését, mondván, hogy az ellentétes lenne az állam és a vallás szétválasztását kimondó alkotmányos alapelvvel.