Nem javul az orosz sajtószabadság helyzete

Vágólapra másolva!
"Mostanában egyre több Oroszország elleni, sajtószabadsággal kapcsolatos beadvány érkezik a bíróságra" - mondta Jean-Paul Costa. Az európai főbíró szerint politikai ügyekben fordulnak hozzájuk, így a 2006-ban meggyilkolt újságírónő, Anna Politkovszkaja családja is a strasbourgi bíróságtól kért segítséget, de évek óta számos beadvány érkezik a csecsenföldi helyzettel kapcsolatosan is.
Vágólapra másolva!

Az orosz állampolgárok által benyújtott panaszok a bíróságra érkezett beadványok egynegyedét képviselik - mondta el az elmúlt napokban Budapesten tárgyaló európai főbíró. A csecsenföldi ügyekkel kapcsolatban Jean-Paul Costa hozzátette: "Oroszországnak ebben a részében szinte polgárháborús helyzet van". Az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez csatolt, az eljárási szabályokat egyszerűsítő 14. jegyzőkönyvet a tagállamok közül egyedül Oroszország nem ratifikálta. A jegyzőkönyv alkalmazáshoz, amelytől a strasbourgi bíróságon összegyűlt ügyek tárgyalásának gyorsítását, illetve ezáltal a súlyosabb ügyekre való összpontosítást várják, az Európa Tanács valamennyi tagállamának ratifikálnia kell. A 14. jegyzőkönyv ratifikálása az orosz parlament alsóházában bukott meg, a duma utasította el a Putyin elnök által benyújtott ratifikációs törvényt. Most új dumát választottak, amely arcvesztés nélkül elfogadhatja azt - tette hozzá.

A sajtószabadsággal és az emberi jogokkal kapcsolatos oroszországi problémákra civil szervezetek is rendszeresen felhívják a figyelmet. A Riporterek Határok Nélkül 169 országot vizsgáló sajtószabadság-rangsorában Oroszország tavaly is a sereghajtók között volt a 144. helyen. A bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) pedig arra mutatott rá tavalyi jelentésében, hogy Oroszország volt az egyetlen európai állam, amelyben újságírókat öltek meg 2006-ban.