Már az első körben győzött Szaakasvili

Vágólapra másolva!
A közel végleges eredmények szerint Mihail Szaakasvili nyerte a grúz elnökválasztást, de Levan Gacsecsiladze, az ellenzék jelöltje is győztesnek nyilvánította magát. Az ellenzék szerint a kormány elcsalta a választásokat, de ezt a nyugati megfigyelők nem erősítették meg. Moszkva azonban úgy látja, a kampány nem volt korrekt.
Vágólapra másolva!

Mihail Szaakasvili jelenlegi államfő nyerte az elnökválasztást Grúziában a közel végleges hivatalos eredmény szerint - jelentette be vasárnap a grúz központi választási bizottság. A csaknem az összes választókörzetből beérkezett eredmények alapján Szaakasvili a szavazatok 52,8 százalékát, fő ellenfele Levan Gacsecsiladze 27 százalékát szerezte meg. A végleges eredményhez csak a külföldi grúz békefenntartó missziókban leadott voksok hiányoznak.

Tbiliszi főterén már délután, a részeredmények ismeretében tüntetés kezdődött. Az ellenzék - amely már a voksolás előtt bejelentette, nem fogadja el az eredményt - azzal vádolja Szaakasvilit, hogy csalt a választáson. A nemzetközi megfigyelők szerint azonban a választás demokratikus volt, bár voltak hiányosságok. Az Európai Biztonsági és Együttmüködési Szervezet megfigyelőinek jelentése hatóságok ködösítését és Szaakasvili kampányát bírálta.

A közel végleges eredmények szerint nincs szükség második fordulóra, Szaakasvili maradhat az elnök. Gacsecsiladze, a Nemzeti Tanács nevű pártszövetség jelöltje azonban bejelentette, hogy ő győzött, de a hatalom az eredmények meghamisításával megpróbálja elorozni tőle a győzelmét. Az egyik ellenzéki vezető, Tina Hidaseli szombaton azt mondta, felvételek készültek olyan személyekről, akik kétszer-háromszor is leadták voksaikat.

"A politikai érettség vizsgája" lesz a választások utáni időszak a grúz politikai vezetők számára - jelentette ki Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára a vasárnap Strasbourgban kiadott közleményében. A főtitkár figyelmeztetett, hogy amennyiben az ellenzéknek vannak olyan bizonyítékai, amelyek alátámasztják a választási csalásokról szóló állításaikat, úgy át kell azokat adniuk a megfigyelőknek, és tartaniuk kell magukat a grúz alkotmányban rögzített eljárásokhoz.

Az Egyesült Államok térségbeli megbízottja, Matthew Bryza amerikai külügyi államtitkár-helyettes is nyugalomra intett. "Ha a szakértők megállapítják, hogy a választásokat nem csalták el, akkor teljességgel indokolatlan és nem demokratikus volna az ellenkezőjét állítani" - mondta. Az orosz külügyminisztérium közleménye azonban felszínesnek nevezte a nyugati megfigyelők értékelését. Moszkva szerint "aligha lehet szabadnak és igazságosnak nevezni" a választási kampányt, amelyet "az ellenzéki jelöltekre gyakorolt nyílt nyomás, valamint a pénzügyi és médiaeszközökhöz való hozzájutásuk szigorú korlátozása jellemzett".

Közben a Der Spiegel hírmagazin úgy értesült, nem kap menedékjogot Németországban Irakli Okruasvili, Szaakasvili politikai ellenlábasa, akit november végén vettek őrizetbe a német hatóságok. A Der Spiegel úgy tudja, Okruasvili ügyét a németek átadták a francia hatóságoknak, mert a korábbi grúz védelmi miniszter útlevelében francia schengeni vízummal lépett német földre. A politikust hazájában még múlt év őszén vették őrizetbe sikkasztás vádjával. Utóbb óvadék ellenében szabadlábra került, ekkor szökött Németországba.